Het mysterie van El Sombrero

Fiene wie?

Ik ben Fiene en je kent me wellicht niet. Ik ben doodgewoon, zoals jou en je buur. Als kind voerde ik toneeltjes op in de tuin waarop m'n ouders me op m'n 12 jaar naar de plaatselijke theatervereniging stuurden. Vier jaar later was ik nog steeds gebeten door het vak en deed ik mijn toelatingsproef voor woord-kunst-drama aan De!Kunsthumaniora in Antwerpen. Hoewel mijn theateractiviteiten de laatste jaren op een laag pitje staan, verlang ik nog steeds naar het podium en zal dan ook vroeg of laat terugkeren naar de theaterwereld.

 

In welk stuk speelde jij voor het eerst? Geef hierbij ook wat context (gezelschap, tekst, auteur, regisseur, wanneer...)

Mijn eerste stuk speelde ik bij de lokale theatervereniging. Het was in 2007, en ik was twaalf. Het was een zelfgeschreven stuk: het mysterie van El Sombrero.

 

Waarover ging het stuk? Geef een korte inhoud

Een gezin erft een vervallen hotel in Mexico en beslist er heen te trekken om het op te knappen. Natuurlijk verloopt daarbij niet alles van een leie dakje met de nodige humor als gevolg.

 

Welke rol speelde jij?

Ik kreeg drie kleine rolletjes: een dief, een stewardess en de bediende aan de check-in balie. Ik had twee zinnetjes tekst maar moest ook meedansen in twee liedjes en had in het eindlied een eigen paragraafje.

 

Over welk moment in de voorstelling ben je het meest tevreden van je prestatie? Waar lag dat aan?

Ik was apetrots toen ik op het einde mijn zinnetjes mocht zingen. Die waren op voorhand opgenomen in een studio en ook toen zat het onmiddellijk goed. Als één van de jongste van de groep was het een hele eer het slotlied te mogen beëindigen.

 

Hoe heeft deze voorstelling je verder beïnvloed/geïnspireerd?
(als speler, of als mens)

Ik kreeg heel veel aanmoediging en positieve reacties na de voorstelling. Het gaf me moed en energie om het te blijven doen. Ook de groep waar ik in zat hebben me voor een lange tijd goede vrienden gegeven.

 

Wat zou je aan je eerste spelprestatie willen veranderen of net willen behouden?

Het was perfect!

 

Hoe voelde je je tijdens het maakproces/ tijdens de voorstelling/ achteraf? Is er een verschil?

Ik kijk nog steeds met veel plezier terug op die tijd! Ik ken mijn tekst nog altijd uit mijn hoofd. 

 

Hoe werkte de groep waarmee je speelde? Was er inspraak in het stuk mogelijk? Is het een vaste groep of een los samengestelde groep? Hoe groeide de groep wel of niet tot elkaar toe?

We speelden met een vaste groep waarvan veel mensen er vijf jaar later nog steeds waren. Ik had er een leuke tijd. Over de mate van inbreng zou ik me niet durven uitspreken, dat is wat lang geleden. Al denk ik dat dat misschien wel een klein beetje gebeurde, maar nooit echt veel.