Frankenstein of het geheim van SMRTNWSK! van Hugo Matthysen

Bastiaan Malcorps

Bastiaan wie? Bastiaan werkt in de Theaterbib van OPENDOEK. Wanneer je hen belt om een stuk te ontlenen, omdat je vragen hebt over auteursrechten of op zoek bent naar inspiratie voor je volgende voorstelling, is de kans groot dat je hem aan de lijn krijgt.

 

Welke theatertekst las jij voor het eerst? Wie was de auteur?

Frankenstein of het geheim van SMRTNWSK! van Hugo Matthysen

 

Waarover ging deze tekst? Geef een korte inhoud.

Viktor Frankenstein erft een kasteel van zijn overgrootoom, bij het ietwat onstabiele dorp SMRTNWSK!, waar het net de Jaarlijkse Week van de Middenstand is. Onder het wantrouwige oog van de dorpsbewoners neemt hij zijn intrek in het kasteel, ontdekt daar vreemde boeken en een handleiding tot het samenstellen van een mens, uit verschillende stukken andere mens. Dit leidt tot grote ongerustheid in het dorp, waar de dorpsbewoners nog geheimen meedragen uit de tijd van die vorige Dokter Frankenstein.

 

Waarom blijft deze tekst je bij?

De humor, en de schrijfstijl. Schrijver Hugo Matthysen (u wel bekend van Kulderzipken, Het Peulengaleis en ook bekend als Clement Peerens) drukt zijn typische stempel op het verhaal van Het monster van Frankenstein, met alle absurde situaties en spontane rijmpjes die daarbij komen kijken.

 

Wat was de meest memorabele scène?

De gebroeders Karamazow heffen ter ere van De Week van de Middenstand een loflied op de groenten van de lokale groenteboer aan. Karamellenverzen, woordgrappen, en een lied dat niet per se erg lovend is, zijn het gevolg.

 

Hoe heeft het stuk je geïnspireerd?

Matthysens manier van schrijven is me heel zeker bijgebleven. Ik lees zijn columns nog altijd erg graag, en zou liegen als ik zou ontkennen dat ik nooit grappen van hem gestolen heb.

 

Wat zou je aan deze tekst veranderen of net behouden?

Als ik de tekst nu terug lees, moet ik toegeven dat er absurde scènes inzitten die niet per se bijdragen aan de spanning, en ook niet altijd even grappig zijn. Al blijft dat bij een theatertekst natuurlijk moeilijk te zeggen; een scène die niet erg grappig 'leest', kan op de planken wel hilarisch zijn.

 

Hoe voelde je je tijdens/ na het lezen van het stuk? Is er een verschil?

Er was een groot verschil van 'dit wil ik ook kunnen'. Al gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat ik daar nooit in geslaagd ben. Het herlezen van zelfs kleine stukjes van deze tekst geeft wel nog altijd goesting om met tekst, of op een podium aan de slag te gaan.

 

Wat wil je nog over deze tekst kwijt?

Misschien een goeie tip voor de Federale Dienst voor Controle Op Het Correct Naleven Van De Bouwvoorschriften: stuur geen droge brieven meer. Gebruik dit lied.

 

DE KARAMAZOWS

Wij strijden tegen smokkel, spionage, plagiaat.

Bedrog, corruptie, misbruik van vertrouwen.

En wee de boef, de schurk, de delinquent, de onverlaat,

Die zonder bouwvergunning durft te bouwen!