De brief van Don Juan van Louisa Treves

Annicka Deroose

Annicka wie? Annicka is een zeer bezige bij. Ze is actief in meerdere toneelverenigingen in Limburg en staat elk seizoen op de planken. Vooraleer ze haar eerste stapjes zette in het amateurtheater, beëindigde ze een DKO opleiding voordracht en had ze reeds 7 jaar podiumervaring door dansoptredens. Momenteel volgt ze nog een DKO opleiding klassieke zang en koor. Hierbuiten ben ik actief als vrijwilliger bij OPENDOEK. In de toekomst zou ik graag de stap zetten naar regisseren maar voorlopig blijft het op scène nog te leuk.

 

In welk stuk speelde jij voor het eerst? Geef hierbij ook wat context (gezelschap, tekst, auteur, regisseur, wanneer...)

De brief van Don Juan was de allereerste voorstelling die ik speelde samen met mijn medestudenten van de DKO opleiding in een regie van Bea Duchateau. Het is een komedie van Terese Trevir. Ik was amper 14 jaar.

 

Waarover ging het stuk? Geef een korte inhoud

Zes vrouwen komen, onwetend van elkaars bestaan, op ziekenbezoek bij Don Juan, de verleider aller verleiders. Ze hebben allemaal een brief van hem ontvangen waarin hij meldt dat hij ernstig ziek is en of ze alsjeblieft wil komen. De een na de ander stapt binnen, uiteraard in de veronderstelling de enige te zijn. Alle zes hebben ze een verschillend karakter - aanhankelijk, zorgzaam, vitaal, oervrouwelijk, onschuldig, kameraadschappelijk - en alle zes nemen ze Don Juans lievelingsbloemen mee: rozen, anemonen, orchideeën, lelies, lelietjes-van-dalen, veldbloemen.

 

Natuurlijk ontstaan er problemen wanneer ze erachter komen dat ze alle zes dezelfde brief hebben ontvangen en doen ze erg hun best elkaar te bewijzen dat zij de enige ware liefde zijn van Don Juan. Tenslotte vertelt Pedrillo, de knecht van Don Juan, dat hij hen alle zes maar gevraagd heeft te komen toen Don Juan ijlde: "Ik verlang naar haar", omdat hij niet wist wie hij moest kiezen.

 

De dames besluiten allemaal een briefje aan Pedrillo te dicteren zodat Don Juan kan kiezen wie hij aan zijn ziekbed wil hebben. Hij schrijft een brief terug die aan allemaal wel iets geeft, zodat hij niet van ontrouw beticht kan worden.

 

Welke rol speelde jij?

Dona Marta, de boerin in het verhaal.

 

Over welk moment in de voorstelling ben je het meest tevreden van je prestatie? Waar lag dat aan?

Ik was zeer tevreden over het samenspel met Dona Constante, de chichi madam van de 6 vrouwen. Het grote contrast tussen beide personages leende zich tot mooie scènes waarin we ons helemaal konden uitleven.

 

Hoe heeft deze voorstelling je verder beïnvloed/geïnspireerd? (als speler, of als mens)

Deze eerste aanraking met toneel heeft me ertoe aangezet om naast mijn opleiding voordracht ook verder te gaan met theater. Ik heb er nog altijd geen spijt van.

 

Wat zou je aan je eerste spelprestatie willen veranderen of net willen behouden?

Ik herinner me nog heel goed dat ik absoluut geen gène had op de scène. Terwijl ik me nu soms de vraag stel: Ziet het er wel goed uit? De ijdelheid van elke vrouw.

 

Hoe voelde je je tijdens het maakproces/ tijdens de voorstelling/ achteraf? Is er een verschil?

In het begin voelde ik me heel onwennig en had ik last met de dialogen te onthouden. Maar eens ik op de planken stond, was dat allemaal vergeten. Het applaus van het publiek heeft me sinds die dag niet mee losgelaten. Ik wil alleen maar meer.

 

Wat wil je nog over je eerste spelprestatie kwijt?

Bea zei: "Grijp maar naar uw borsten."