22–28 november 2020

‘THEATRE IS MY LOVE’ 22 – 28 november 2020

Internationaal Online Festival van het Amateurtheater

 

AITA/IATA organiseert ‘THEATRE IS MY LOVE’, een internationaal online festival voor amateurtheater. Dit online festival is in het leven geroepen om amateurtheaters in de huidige situatie te ondersteunen en hen in staat te stellen om een voorstelling te presenteren en het werk van andere overzeese theatergroepen te zien.

 

 

We kregen het bericht dat de deadline voor kandidaturen is verlengd tot 26 oktober 2020.

Snel reageren is de boodschap!

 

 

In deze moeilijke tijd van de COVID-19 pandemie maakt de International Amateur Theatre Association (AITA/IATA) zich zorgen over de situatie van amateurtheaters over de hele wereld. Veel festivals zijn afgelast; amateurtheaters kunnen fysiek niet optreden of deelnemen aan internationale festivals in andere landen en moeten zichzelf isoleren.

 

Veel AITA/IATA-leden hebben online theatergerelateerde evenementen georganiseerd via Zoom en andere internetplatformen. Deze omvatten festivals, conferenties, workshops, masterclasses en wedstrijden… en dat was een zeer positieve ervaring.

 

De AITA/IATA-raad promoot daarom ‘THEATRE IS MY LOVE’, een internationaal online festival voor amateurtheater. Dit online festival is in het leven geroepen om amateurtheaters in de huidige situatie te ondersteunen en hen in staat te stellen om een voorstelling te presenteren en het werk van andere overzeese theatergroepen te zien.

 

We hopen ook dat het theater artistiek en innovatief kan inspelen op de beperkingen die de COVID-19 pandemie oplegt. Er is gelegenheid om te luisteren en deel te nemen aan discussies over de voorstellingen onder leiding van ervaren theaterbeoefenaars. Deelnemers ontmoeten internationale collega's en ontdekken wat amateurtheater vandaag de dag is en hoe het werkt in een pandemie.

 

Wie kan deelnemen?

Er worden maximaal 12 groepen uitgenodigd om deel te nemen. De groepen moeten een band hebben met het amateurtheater via de AITA/IATA-afdeling in hun land. In Vlaanderen is dit OPENDOEK.

 

Het festival, onder voorbehoud van ontvangen aanvragen, voorziet o.a. gestreamde live optredens, video's van live optredens en video's van optredens zonder publiek.

 

Als een gezelschap met een live gestreamde voorstelling aan het festival wil deelnemen, moet het vooraf een video van die voorstelling voorleggen aan de selectiecommissie.

 

Het festival is voor acteurs ouder dan 18 jaar. Het is geen competitief festival, maar alle deelnemers ontvangen een ‘Diploma’ van deelname.

 

We verwachten dat alle prestaties voldoen aan de juiste lokale COVID-19 regelgeving met betrekking tot veiligheid en social distancing.

 

Selectie

Een selectiecommissie zal alle aanvragen in overweging nemen. Die commissie bestaat uit theaterbeoefenaars van AITA/IATA, CEC en NEATA. De panelleden worden na 7 oktober bekend gemaakt. Geselecteerde festivalkandidaten worden tussen 5 en 7 november geïnformeerd.

 

Selectiecriteria

• Productie die nà 1 januari 2018 op film is opgenomen.

• Een link naar de video van de productie en bewijsstukken (zie hieronder) moeten worden voorgelegd aan de selectiecommissie van het festival (via secretariat@aitaiata.net) voor verspreiding.

• De voorstelling moet minimaal 45 minuten en niet langer dan 60 minuten zijn

• Geselecteerde aanvragers worden tussen 5 en 7 november 2020 op de hoogte gebracht.

• Voorstellingen in allerlei stijlen zijn mogelijk: fysiek theater, mime, zang of muziek

• Theatergroepen moeten in hun moedertaal optreden, maar de voorkeur gaat naar voorstellingen die sterk visueel en non-verbaal zijn.

• We hopen dat sommige producties die innovatie en/of innovatieve manieren van omgaan met de beperkingen van de COVID-19 pandemie aantonen.

• De selectiecommissie bepaalt de datum en tijd van de voorstellingen volgens de eisen van het programma.

 

Bespreking van de voorstellingen

De besprekingen van alle voorstellingen zijn in het Engels en vinden plaats op de laatste dag van het festival, 28 november, via Zoom. De discussie over elke productie duurt tussen de 5 en 7 minuten. Het panel zal bestaan uit drie gerespecteerde en ervaren theaterregisseurs wiens namen kort na 7 oktober bekend worden gemaakt. De besprekingen over de optredens worden gevolgd door het Forum.

 

Forum

Een forum voor de regisseurs van de deelnemende groepen vindt plaats via Zoom in het Engels en wordt gemodereerd door een of meer ervaren theaterbeoefenaars, details die kort na 7 oktober bekend worden gemaakt. Dit gesprek over amateurtheater volgt na de discussies op 28 november, onder het thema ‘Amateurtheater: tijd voor verandering?’

 

Indiening

Vul het aanvraagformulier in en keer terug naar secretariat@aitaiata.net samen met de volgende documenten.

• Een korte geschiedenis van de groep en haar ervaring met deelname aan internationale festivals (niet langer dan de helft van een A4-pagina)

• Een samenvatting van de productie in het Engels, Frans of Spaans waarin plot en artistieke doelstellingen worden uiteengezet.

• 3 tot 5 foto's van de productie, die kunnen worden gebruikt voor marketingdoeleinden tijdens en na het festival. 

• Een link naar een YouTube-video-opname van een volledige voorstelling of repetitie

 

Deadline aanvraag

Je stuurt je aanvraag naar het sectretariaat van IATA: secretariat@aitaiata.net 

Het secretariaat is te bereiken tussen 12 en 22 oktober 2020.

 

Speelschema

• 22 november - opening, twee voorstellingen

• 23, 24, 25, 26, 27 - twee voorstellingen per dag

• 28 november - Bespreking van de voorstellingen en Forum.

 

OPENDOEK wil geïnteresseerde groepen zeker aansporen om zich kandidaat te stellen!

 

Meer info over het festival en het aanvraagformulier voor deelname kan je hieronder downloaden:

IATA Online Festival 22-28 nov 2020 ENG.pdf

IATA Online Festival 22-28 nov 2020 Application Form ENG.docx