OPENDOEK
Menu
OPENDOEK
  • Over ons
  • Inspiratie
  • Beleven
  • Ontmoeten
  • Ontdekken / verdiepen
  • Informatie
  • facebook
  • instagram
  • Mijn OPENDOEK/Ledenbeheer
  • Log in
OPENDOEK banner

Algemene maatregelen

Terug naar Coronagids Vlaams Gewest

Algemene maatregelen

BASISREGELS

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en jezelf te beschermen tegen een virusinfectie, is het raadzaam om de volgende preventieve maatregelen te volgen:

 

  • Was regelmatig je handen
  • Houd 1,5m afstand van anderen
  • Draag een mondmasker waar het verplicht is
  • Verlucht binnenruimtes
  • Beperk je nauwe contacten
  • Houd rekening met risicogroepen
  • Gebruik zelftesten
  • Volg de regels voor quarantaine en isolatie

Risicogroepen

Het coronavirus treft niet elke groep in de bevolking in dezelfde mate. Bepaalde groepen van mensen hebben een hogere kans om ernstig ziek en/of gehospitaliseerd te worden n.a.v. een besmetting met het coronavirus. 

Concreet behoren de volgende groepen van mensen tot de risicogroepen: 

 

  • Personen ouder dan 65 jaar; 
  • Volwassenen met ernstige obesitas; 
  • Volwassenen met type 2 diabetes gecombineerd met overgewicht en/of hoge bloeddruk en/of hart- en vaataandoeningen en/ of nieraandoeningen; 
  • Volwassenen met ernstige chronische hart- en vaat-, long- of nieraandoeningen; 
  • Volwassenen met gedaalde immuniteit en/of kanker. 

 

Heb aandacht voor de verhoogde kwetsbaarheid van de mensen in je vereniging die tot één of meerdere van deze risicogroepen behoren en respecteer strikt de geldende maatregelen. 

Het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid schreef een charter dat een houvast biedt voor ouderen en mensen die tot de risicogroepen behoren om deel te nemen aan het verenigingsleven.  

 

Klik hier om het charter te raadplegen.

Kinderen en Jongeren

Op activiteiten voor kinderen en jongeren, kunnen afwijkende regels van toepassing zijn. Je kan alle informatie hieromtrent terugvinden op de website van De Ambrassade: https://ambrassade.be/nl/jeugdwerk-regels.

Hoe coronaveilige activiteiten organiseren?

Het organiseren van de werking van een theatervereniging op een coronaveilige manier, hoe pak je dat aan? Hierna lijsten we de essentiële zaken voor je op.

 

De 10 geboden om activiteiten op een coronaveilige manier te organiseren

Het basisprotocol Cultuur voorziet in 10 geboden die noodzakelijk zijn om activiteiten op een coronaveilige manier te organiseren.

 

1. Respecteer de geldende wetgeving

Afhankelijk van de epidemiologische situatie worden door de federale regering koninklijke besluiten afgekondigd die strengere bepalingen kunnen opleggen dan deze van het basisprotocol cultuur. Ook provinciale en lokale overheden kunnen strengere normen opleggen dan het basisprotocol Cultuur voorziet.

 

Indien de regels van het basisprotocol Cultuur verschillen van de maatregelen van de federale, provinciale en lokale overheden, dien je steeds de overheidsmaatregelen te volgen.

 

2. Duid een coronacoördinator aan
Stel binnen de vereniging of bij elke activiteit een coronacoördinator aan. Deze persoon ziet erop toe dat de activiteit coronaveilig wordt georganiseerd en is het aanspreekpunt bij vragen over de coronaregels tijdens de activiteit en indien iemand besmet blijkt met het coronavirus.
 

3. Communiceer, informeer en motiveer
Het is cruciaal om zowel de medewerkers, vrijwilligers als deelnemers goed te informeren over:

  • De deelnamevoorwaarden (wie wel of niet mag deelnemen, hoe mensen zich moeten inschrijven, hoe de groepen moeten worden ingedeeld, enz.);
  • De algemene en specifieke veiligheidsmaatregelen die gelden voor en tijdens de activiteit;
  • De concrete afspraken over wat er moet gebeuren als iemand ziek wordt na de activiteit.

 

De zaaluitbater en organisator zijn verplicht om deelnemers van een activiteit/ de bezoekers van een evenement tijdig en duidelijk zichtbaar te informeren over de geldende preventiemaatregelen.

 

Het is hierbij van belang dat de aangestelde coronacoördinator alle (vrijwillige) medewerkers/ begeleiders op voorhand goed informeert over de geldende richtlijnen en hen ondersteunt bij het uitvoeren van hun taken.

Daarnaast is het aangewezen om op de website en/of sociale mediakanalen van je vereniging of activiteit de coronamaatregelen duidelijk te communiceren en ter plaatse de nodige affiches en markeringen aan te brengen opdat de activiteit coronaveilig kan verlopen.


Klik hier om het communicatiemateriaal te downloaden dat je tijdens je activiteiten en evenementen kunt gebruiken.
 

4. Social distancing

Een afstand van minimum 1,5m tussen elke persoon is de norm.

 

Als zaaluitbater en organisator ben je verplicht ervoor te zorgen dat de aankomstzone tot de activiteit zo georganiseerd is dat een afstand van 1,5m tussen mensen kan worden bewaard. De meest eenvoudige wijze om dit in praktijk te brengen is door:

  • Een circulatieplan op te stellen;
  • (Vloer)markeringen aan te brengen die 1,5m afstand weergeven.

 

Werken met tijdsloten, het aantal deelnemers/toeschouwers beperken, een aangepaste opstelling van de zaal, enz. zijn ook maatregelen die kunnen helpen om de social distancing te kunnen garanderen.

 

5. Hygiëne
Regelmatig de handen wassen met water en zeep of ontsmetten met alcoholgel is een van de belangrijkste algemene maatregelen.


De zaaluitbater en organisator zijn verplicht om ervoor te zorgen dat de deelnemers aan een activiteit/ de bezoekers van het evenement bij aankomst, vertrek, tijdens een sanitaire stop, gedurende pauzes, enz. de handen kunnen wassen en/of ontsmetten. Voorzie daarvoor voldoende:

  • Vloeibare zeep en/of alcoholgel
  • Papieren doekjes
  • Afvalbakken
     

Handdoeken of elektrische drogers mogen niet worden gebruikt.
 

6. Reiniging en ontsmetting

In de mate van het mogelijke dien je de infrastructuur waar je activiteit doorgaat regelmatig schoon te maken en/of te ontsmetten. Het reinigen van contactoppervlakken zoals deurklinken en kranen mogen niet worden vergeten. Maar ook tafels en stoelen, rekwisieten en de podiumvloer worden best na elk gebruik schoongemaakt.

 

Het wordt de organisator aangeraden om een schoonmaakplan op te stellen. Zo kun je gemakkelijk bijhouden of de geplande reinigingsbeurten daadwerkelijk en volledig werden uitgevoerd.

 

De zaaluitbater en organisator zijn verplicht om de nodige hygiënemaatregelen te nemen om de inrichting en het gebruikte materiaal regelmatig te desinfecteren.

 

7. Ventilatie
Een goede ventilatie van ruimtes is essentieel om de overdracht van het coronavirus via luchtdeeltjes te neutraliseren.
 

De zaaluitbater en organisator zijn verplicht om te voorzien in een goede ventilatie gedurende de activiteit of het evenement.
 

Sinds 1 september 2021 is de zaaluitbater verplicht een CO2-meter duidelijk zichtbaar te installeren in de besloten publiek toegankelijke ruimtes. Het CO2-gehalte in de lucht mag maximum 900ppm bevatten. Indien deze norm wordt overschreden, dienen maatregelen te worden genomen – zoals het verluchten van de ruimte, het desinfecteren van de lucht in de ruimte, het aantal aanwezige personen in de ruimte verminderen – om het CO2-gehalte in de lucht te laten dalen tot minder dan 900ppm.

 

  • Klik hier om het meest recente rapport van de Taskforce Ventilatie te raadplegen.
    Dit document biedt praktische informatie om een goede ventilatie van binnenruimtes te garanderen en het CO²-gehalte van de lucht in binnenruimtes te bewaken. 
     
  • Klik hier om het meest recente rapport van het Agentschap Zorg en Gezondheid te raadplegen.
    Dit rapport bevat adviezen m.b.t. het correct meten van de CO²-concentratie in een binnenruimte.
     
  • Klik hier om de meest actuele ventilatie-adviezen van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en van de Hoge Raad voor Gezondheid na te lezen.

 

8. Persoonlijke bescherming

Afhankelijk van de epidemiologische situatie is het dragen van een mondmasker in bepaalde situaties en op bepaalde plaatsen verplicht. Volg te allen tijde de richtlijnen voor het dragen van een mondmasker. Daarnaast is het aangeraden om zoveel als mogelijk een afstand van 1,5m van anderen te bewaren.

 

9. Beheer besmette personen
Voor wie zich ziek voelt of in de laatste zeven dagen voor de activiteit symptomen had die aan een COVID-infectie doen denken (o.a. koorts, droge hoest, keelpijn, vermoeidheid, pijn of druk op de borst), is het verboden om aan een activiteit deel te nemen.


Indien iemand tijdens of na een activiteit besmet blijkt met het coronavirus, is het belangrijk om zo snel mogelijk de mensen die in contact kwamen met deze persoon te contacteren.


Om deze contactopsporing mogelijk te maken, ben je als organisator verplicht om deelnemers zich vooraf te laten inschrijven voor de activiteit en daarbij de volgende contactgegevens op te vragen:

  • Naam en voornaam
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres (eventueel)

 

Deze gegevens dien je verplicht 14 dagen bij te houden. Bewaar deze gegevens per activiteit en doe dit conform de GDPR-wetgeving.
 

10. Compliance en handhaving
De coronacoördinator en/of organisator van de activiteit dient erop toe te zien dat de voorzorgsmaatregelen worden opgevolgd voor, tijdens en na afloop van de activiteit.

 

Hoe organiseer je coronaveilig kappers- en grimebeurten?

Binnen het theater vinden achter de schermen enkele activiteiten plaats waar nauw fysiek contact aan te pas komt zoals kappers- en grimebeurten. De Sectorgids Professionele Kunsten en de coronaprotocollen van Febelhair (kappersfederatie) bieden de nodige instructies om deze activiteiten coronaveilig te organiseren.

 

  • Klik hier om de meest recente coronaprotocollen van Febelhair te raadplegen
  • Klik hier om de sectorgids Professionele Kunsten te raadplegen

 

Aansprakelijkheid

Kun je als organisator aansprakelijk worden gesteld als zich ondanks genomen maatregelen toch een besmetting zou voordoen als gevolg van de interacties tijdens een georganiseerde activiteit?

 

Om de mate van aansprakelijkheid te bepalen wordt het goede huisvaderprincipe gehanteerd. Men zal nagaan of de organisator zich verantwoordelijk heeft gedragen, de nodige voorzorgen heeft genomen en de coronamaatregelen heeft gerespecteerd.

 

Klik hier om meer details over de aansprakelijkheid van de organisator.

 

Nieuws

OPENDOEK-webinar & hulplijn

Om theaterliefhebbers extra te ondersteunen richt OPENDOEK een hulplijn in voor het indienen van subsidie-aanvragen

verder lezen

20 jaar Spots op West

Feest! Spots op West blaast 20 kaarsjes uit. Het jaarlijkse locatietheaterfestival in Westouter is doorheen de jaren uitgegroeid tot een volwaardig festival. Hoog tijd om terug te blikken. …

verder lezen

Elektronisch kunnen betalen verplicht vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli moeten alle Belgische ondernemingen hun klanten de optie aanbieden om elektronisch tebetalen. Ook culturele centra en theaterverenigingen zullen zich hieraan moeten houden.  …

verder lezen

Vrijwilligerswerk maakt gelukkig

Vrijwilligerswerk gaat in de eerste plaats om anderen helpen, maar vrijwilligerswerk is ook goed voor de vrijwilliger zelf! Wij sommen 5 redenen op om aan vrijwilligerswerk te doen.

verder lezen

Theaterbuddies voor mensen op de vlucht

OPENDOEK roept theaterliefhebbers, -verenigingen en lokale besturen op om een lokaal buddy-systeem op te zetten voor mensen op  de vlucht.

verder lezen

Folio

Ontdek het beste uit 40 cultuurmagazines op www.foliomagazines.be: een selectie van de boeiendste artikels en genre-overschrijdende themadossiers. Gratis!

verder lezen

Werk mee aan ons tv-programma DOEK!

Ben jij een audiovisuele handige harry? Weet jij hoe je een camera moet richten, geluid opnemen of kruip je liever achter de montagetafel? Dan ben jij de persoon die we zoeken!

verder lezen

Herbekijk DOEK!

De voorbije zomer en najaar van 2021 kon je kijken naar ‘DOEK!’ op Eclips TV. Hiermee brengt OPENDOEK een televisieprogramma vanuit de coulissen van het theater.   

verder lezen

NIET SOLO SLIM, WEL SLIM GESPEELD

In 2020 gingen de eerste groepen de uitdaging van trajectbegeleiding aan. De reacties bij gezelschappen en begeleiders stemmen hoopvol.

verder lezen

Deel je theaterfoto's!

Bij OPENDOEK gebruiken we graag theaterfoto's van de gezelschappen in Vlaanderen en Brussel. Heb je sterke beelden van een sterk stuk? Aarzel dan niet om ze in te zenden!

verder lezen

44% van de Vlamingen doet aan amateurkunsten

Meer dan 2 miljoen Vlamingen doen vandaag aan amateurkunsten. Het aantal beoefenaars steeg op een tiental jaar met maar liefst 7 procent. Ook amateurtheater zit in de lift. 

verder lezen

De financiële en artistieke impact van corona op het amateurtheater in Vlaanderen en Brussel

World Theater Day. Een feestdag voor het amateurtheater waarbij de vele theatergezelschappen hun deuren wagenwijd openzetten. Maar vandaag blijft het doek gesloten.

verder lezen

De eerste keer theateradvies op maat

Eind januari werd voor de eerste keer een theateradviseur gekoppeld aan een theatergezelschap in het kader van SpeelhetSlim, het talentontwikkelingstraject van OPENDOEK.

verder lezen

Op zoek naar een ideaal cadeau?

Zoek je het ideale cadeau voor je theaterspelende oma, je dramatische zoon of je tante het podiumbeest?

verder lezen

Cultuur is levensnoodzakelijk

Er is deze dagen heel wat te doen rond de besparingen op cultuur. Kunstenaars uit verschillende disciplines laten van zich horen. Ook OPENDOEK is bezorgd. 

verder lezen

Speel het slim

Met speelhetslim bieden we onze leden de mogelijkheid om gratis theateradvies te krijgen, tijdens een repetitie of een voorstelling. Vraag nu je theateradviseur aan!

verder lezen

UBO-registratie verplicht!

Door de wet tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme, worden ook vzw's verplicht om hun ‘uiteindelijk begunstigden’ (UBO) te registreren.

verder lezen

3000 digitale theaterteksten

Je kan je theaterteksten ook digitaal ontlenen in onze Theaterbib. We hebben een 3000 digitale teksten voor je klaarstaan en plannen daar nog een smak aan toe te voegen.

verder lezen

Regisseurs gezocht

Ben je regisseur en wil je graag deel uitmaken van de databank voor regisseurs van OPENDOEK? Laat je kennen, want er is vraag naar jouw expertise!

verder lezen

Enquête talent-ontwikkeling: resultaten!

OPENDOEK hield een enquête rond talentontwikkeling in het amateurtheater. Hier vind je de resultaten. 

verder lezen
Meer nieuws
OPENDOEK logo

Over OPENDOEK

OPENDOEK is de organisatie die het theater in de vrije tijd inspireert, faciliteert en ondersteunt waardoor auteurs, makers, spelers, vertellers en publiek zich artistiek en sociaal kunnen ontplooien.

Met de steun van

  • Privacy
  • Vacatures
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Ticketshop

OPENDOEK vzw

Zirkstraat 36, 2000 Antwerpen, +32 (0)3 222 40 90, secretariaat@opendoek.be — info@opendoek.be
OPENDOEK op facebook / instagram
Cookies & privacy-policy — © OPENDOEK vzw — Website door undercast