Sinds de corona-maatregelen van kracht zijn (13 maart) hebben we al veel vragen gekregen van onze leden. We verzamelden alle antwoorden en je vindt ze hieronder. Heb je toch nog een andere of bijkomende vraag? Stel ze aan OPENDOEK via mail. Wij antwoorden zo snel mogelijk en vullen onderstaande lijst aan.
1. Mogen we onze activiteiten al terug opstarten?
2. Krijg ik mijn lidgeld van OPENDOEK terug?
3. Is de Theaterbib open voor het publiek?
4. Wat met auteursrechten bij uitstel of annulering van voorstellingen?
5. Wat met facturen van andere leveranciers die volledig/deels worden doorgerekend bij (gedeeltelijke) annuleringen
6. Komt de verzekering tussen in gemaakte kosten bij annulering/verplaatsen van voorstellingen?
7. Mag een voorstelling gestreamd worden?
8. Gaan de festivals van OPENDOEK dit jaar door?
9. Kan ik dit voorjaar nog deelnemen aan een cursus of een vorming van OPENDOEK?
10. Wordt coaching terugbetaald?
11. Kan ik mijn theatercheque langer gebruiken?
12. Kunnen we nog vieringen en huldigingen organiseren?
13. Wat is de impact van corona op het amateurtheater (tot nu toe)?
14. Zijn er extra steunmaatregelen voor de amateurkunsten?
15. Organiseert OPENDOEK online vormingen, workshops of curussen?
16. Kan ik digitaal theateradvies aanvragen?
17. Waar moet ik aan denken als ik een voorstelling of een andere aciviteit annuleer?
18. Gaan de zomerkampen van JongDOEK door?
19. Wat zijn de regels rond de beraadslaging van de Algemene Vergadering?
00. Tot wanneer gelden de corona-maatregelen?
1. Mogen we onze theater-activiteiten al terug opstarten?
Vanaf 10 juni mag het amateurtheater zijn activiteiten gefaseerd terug opstarten, weliswaar rekening houdend met specifieke protocollen en maatregelen. Om je hierbij te ondersteunen is er de 'Coronagids OPENDOEK. Veilig terug aan de slag in het amateurtheater' en ander materiaal. De bijgewerkte versies (d.d. 04/09/2020) vind je hier:
Twee draaiboeken die OPENDOEK maakte voor eigen activiteiten - en die je kunnen inspireren - vind je hier:
Sinds 1 september wordt er met fases met vier verschillende kleurcodes gewerkt waarin de maatregelen en regels aangepast worden. We startten op 1 september in fase GEEL.
- Gebruik van kleurencodes in vier verschillende fases. We zijn op 1 september gestart in fase GEEL. Daarin moeten toeschouwers en deelnemers alleen een mondmasker dragen wanneer de verplichte afstand van 1,5 m niet gegarandeerd kan worden. Indien nodig kunnen lokale (of provinciale) overheden op basis van de lokale pandemiesituatie een andere kleurencode bepalen. Houd de berichtgeving van je gemeente of provincie dus zeker in de gaten.
- De richtlijnen voor culturele evenementen zijn aangepast: vanaf 1 september worden 200 personen binnen en 400 personen buiten toegelaten. Aan uitbaters van permanente infrastructuren kan de bevoegde gemeentelijke overheid uitzonderlijk toestemming geven om een zittend publiek te ontvangen dat groter is dan dit aantal. De uitbaters moeten daarvoor een aanvraag indienen bij de bevoegde burgemeester.
- Voor een zittend publiek op culturele evenementen wordt de afstand tussen personen of bubbels verkleind tot één meter of één stoel in zalen met vaste stoelen. Het dragen van een mondmasker is daarbij verplicht.
- Voor kinder- en jongerengroepen in het amateurtheater gelden andere maatregelen. Zij volgen de jeugdwerkprotocollen. In onze coronagids hebben we deze samengevat in een nieuw hoofdstuk 10.
Voor alles blijft gelden: activiteiten en evenementen mogen alleen plaatsvinden als ze volgens de veiligheidsregels van de toepasselijke sectorgids(en) georganiseerd kunnen worden. Social distancing blijft steeds gelden voor alle activiteiten in de vrije
2. Krijg ik mijn lidgeld van OPENDOEK terug?
Neen, het lidgeld is immers geldig voor een heel seizoen. Bovendien houdt het lidgeld van OPENDOEK meer in dan een verzekering alleen. Wat je lidgeld allemaal inhoudt, lees je hier. Bovendien kan je dankzij je lidgeld ook in verwarrende tijden als deze met al je theatervragen en -problemen bij ons terecht.
Met al je vragen over je lidmaatschap kan je terecht bij collega Hendrik Ramaker.
3. Is de Theaterbib open voor publiek?
De Theaterbib in de Zirkstraat is sinds 25 mei terug open voor het publiek. Weliswaar zal een bezoek gaan volgens de COVID-19 aanbevelingen van de overheid. Dit ter bescherming van jouw en onze gezondheid. We hopen natuurlijk dat je deze maatregelen respecteert.
Tot tegenbericht zijn dit onze openingsuren: ma-di-wo-do 9:00-17:00u. Gesloten op vrijdag, weekend & feestdagen. Let op: op maandagavond is de Theaterbib dus nog niet open!
Corona-maatregelen in de Theaterbib:
- mondmaskers, handschoenen en desinfecterende handgel staan ter beschikking in de inkom
- de leeszaal blijft nog gesloten voor bezoekers
- slechts 1 bezoeker per keer wordt binnen gelaten
- indien er meerdere personen gelijktijdig aankomen vragen we hen te wachten op de binnenplaats of bij regenweer op de gang
- ter plekke teksten inkijken is nog niet mogelijk om elk bezoek zo vlot mogelijk te laten verlopen.
- toiletgebruik is niet mogelijk
Betaling
We nemen al een tijdje geen cash geld meer aan. Betaling van een boete of van het lidmaatschap kan contactloos of met de betaalkaart via Bancontact.
Afspraak maken is handig
Om de bezoekers niet te lang buiten of in de gang te moeten laten staan vragen we je om op afspraak te komen.
Een afspraak maken kan via e-mail (kristel.soekias@opendoek.be) of telefonisch, elke werkdag tussen 9 en 17u (03/206 75 85).
Teksten reserveren
Om je wachttijd ook in te korten is het handig om op voorhand teksten te reserveren. Dit kan online via de Theaterbibcatalogus, of per e-mail. Telefonisch kan ook, elke werkdag tussen 9 tot 17u (03 206 75 85).
Teksten per post
- Uiteraard blijven we ook teksten verzenden via de post en digitaal.
- Dus als je verkouden bent, koorts hebt of griepsymptomen vertoont, blijf dan liever thuis en reserveer je tekst(en) online. We verzenden dan zo snel als mogelijk je pakket naar het adres dat je hebt opgegeven in je Theaterbib-account.
- Ook je geleende materiaal terugsturen per post kan terug. Elke dag ontvangen we de postbode met open armen weliswaar vanop een veilige afstand.
Digitaal ontlenen
Wist je dat je als lid van OPENDOEK ook digitaal teksten kan ontlenen? Check hier hoe je dat doet. We hebben een aanbod van meer dan 2.500 digitale teksten voor je klaarstaan en elke week komen er nieuwe bij. En je kan zelfs online een leescomité samenstellen. Zodat je ook in het coronaceen samen met je gezelschap teksten kan lezen en beoordelen. Zo ben je alvast voorbereid op het nieuwe seizoen.
Met al je vragen over de Theaterbib en het samenstellen van een leescomité kan je terecht bij collega's Bastiaan Malcorps en Kristel Soekias via theaterbib@opendoek.be.
4. Wat met auteursrechten bij uitstel of annulering van voorstellingen?
De auteursrechtenverenigingen beseffen dat annulering in deze tijden een daad van overmacht is en passen hun annuleringsvoorwaarden aan. Je moet ze wel zelf op de hoogte brengen van de annulering. Vermeld ook wat je plannen zijn met de afgezegde voorstellingen: worden ze uitgesteld? Zo ja, tot wanneer? …
Contacteer de verenigingen rechtstreeks:
Heb je van UNISONO ondertussen toch een factuur ontvangen? Geen paniek, die facturen werden automatisch verstuurd. Ondertussen heeft UNISONO een procedure opgestart om deze facturen terug te betalen. Ondersteuning nodig bij de opstart van deze procedure? Contacteer onze collega Bastiaan Malcorps.
We vernamen dat gezelschappen die hun voorstellingen annuleren bij Toneelfonds Janssens hun opvoeringsrechten terugbetaald krijgen maar dat ze wel administratiekosten aangerekend krijgen. OPENDOEK heeft het Toneelfonds Janssens gecontacteerd om deze werkwijze aan de kaak te stellen en heeft hen opgeroepen "deze administratiekosten niet aan de groepen aan te rekenen en enige solidariteit aan de dag te leggen". Tot vandaag hebben we echter geen antwoord van hen ontvangen... We laten dit niet los.
Voor je vragen over (het terugbetalen van) auteursrecht kan je steeds terecht bij collega Bastiaan Malcorps.
5. Wat met facturen van andere leveranciers die volledig/deels worden doorgerekend bij (gedeeltelijke) annuleringen
Als er geen voorwaarden betreffende overmacht in de offerte waren opgenomen, valt de overeenkomst terug op de algemene regels in verband met overmacht, en dan zijn beide partijen bevrijd van prestaties.
Wanneer er prestaties gedeeltelijk zijn uitgevoerd - bijvoorbeeld het licht was al geïnstalleerd in de theaterzaal - en er zijn kosten gemaakt, dan zal je meestal toch een tegemoetkoming moeten betalen. Het beste is om de leverancier te contacteren en om gezamenlijk, tussen beide partijen dus, een compromis te vinden.
Cultuurloket, de organisatie die de cultuursector zakelijk ondersteunt, stelt voor om de factuur schriftelijk (aangetekend) te protesteren. Je kunt bij het protest onmiddellijk een tegenvoorstel doen. Zij raden aan het voorgestelde bedrag laag te houden. Zo kan je nadien nog wat tegemoetkomen, bijvoorbeeld een vierde of een derde van het bedrag. Dan heb je nog ruimte om bijvoorbeeld tot 50-50 te gaan. Kom je niet tot een akkoord dan kun je bijvoorbeeld ook al een klein deel storten en de deal als afgesloten beschouwen.
Met al je vragen over het aanvechten van facturen kan je terecht bij het Cultuurloket op hun Coronalijn: 02 534 18 24.
Uiteraard kan je ook bij ons terecht voor ondersteuning. Contacteer hiervoor onze financieel medewerker Glen Vandenberghe.
6. Komt de verzekering tussen in gemaakte kosten bij annulering/verplaatsen van voorstellingen?
Neen, de verzekering van OPENDOEK dekt geen gemaakte kosten bij annulering of verplaatsen van voorstellingen. Wat de verzekering wel dekt lees je hier.
Met al je vragen over de verzekering van OPENDOEK kan je terecht bij collega Timothy Scheerlinck.
7. Mag een voorstelling gestreamd worden?
Voorstellingen uitzenden (broadcasting of streamen) bijvoorbeeld via YouTube, is onderhevig aan auteursrechten. Of je van de kijker een bijdrage vraagt of niet, maakt geen verschil. Ook voor voorstellingen waarbij het publiek niet moet betalen, zijn auteursrechten verschuldigd. Ook stukken herwerken tot luisterspel kan je niet zomaar zonder toelating van de auteur.
Voor je vragen over auteursrecht kan je steeds terecht bij collega Bastiaan Malcorps.
8. Gaan de festivals van OPENDOEK dit jaar door?
Spots op West, het locatiefestival in Westouter begin juli en het familiefestival Toekoer eind augustus in Hasselt, zijn afgelast. Maar niet getreurd, deze edities gaan niet verloren maar worden verplaatst naar volgend jaar: het locatietheaterfestival Spots op West vindt plaats van donderdag 8 tot zondag 11 juli 2021 in Westouter en het familiefestival Toekoer in Hasselt wordt verplaatst naar zondag 29 augustus 2021. Beide zomerse amateurtheaterfestivals krijgen volgend jaar een extra cachet want dan viert OPENDOEK haar twintigste verjaardag!
Merde!, het nieuwe jongerenfestival midden september is ook geannuleerd. OPENDOEK en de partners in Aarschot, Cultuurcentrum Het Gasthuis en Theater Aleydis, kozen 10 tot 12 september 2021 als nieuwe festivaldatum.
En ondertussen hebben we op 24 oktober met pijn in het hart en in overleg met gasstad Sint-Niklaas beslist om het Landjuweelfestival 2020 ook af te gelasten. Lees hier het nieuwsbericht.
Heb je inhoudelijke vragen over de festivals? Richt je dan naar de verantwoordelijke van het respectievelijke festival: Vanessa Van Goethem (Spots op West) - Bram De Win (Landjuweelfestival) - Liza Renders (Merde!) - Lennerd Carrein (Toekoer Festival).
9. Kan ik dit voorjaar nog deelnemen aan een cursus of een vorming van OPENDOEK?
Alle lopende cursussen tot 8 juni zijn afgelast. Was je dit voorjaar ingeschreven voor een cursus die geannuleerd of verplaatst werd, dan word je via mail op de hoogte gebracht.
OPENDOEK biedt ondertussen wel online cursussen aan. Deze zijn gratis. Check onze nieuwsbrieven en sociale media voor meer info.
Heb je vragen over het cursusaanbod en de terugbetalingsmodaliteiten? Neem dan contact op met vormingscoördinator Sofie Wanten.
10. Wordt coaching terugbetaald?
Coachings die zijn uitgevoerd, worden niet terugbetaald. Immers ook al heb je het geleerde nog niet kunnen toepassen omdat repetities en/of voorstellingen zijn geannuleerd, de prestaties van de coach zijn wel verricht. Je kan wel uitstel van betaling aanvragen.
Voor meer informatie over (de betaling van) coaching kan je terecht bij vormingscoördinator Sofie Wanten.
11. Kan ik mijn theatercheque langer gebruiken?
De theatercheques van OPENDOEK die zouden vervallen na 13 maart, blijven geldig tot eind 2020.
Met al je vragen over de theatercheque van OPENDOEK kan je terecht bij collega Timothy Scheerlinck.
12. Kunnen we nog vieringen en huldigingen organiseren?
Vieringen en huldigingen organiseren mag terug, rekening houdend met de maatregelen vermeld in de Coronagids OPENDOEK.
CoronagidsOPENDOEK_dd20200729.pdf
Met al je vragen over (het uitstellen van) vieringen en huldigingen kan je terecht bij collega Kristel Soekias.
13. Wat is de impact van corona op het amateurtheater (tot nu toe)?
Vorige weken stuurden we een bevraging naar onze regio's en aangesloten gezelschappen om de impact van de coronamaatregelen helder te krijgen. Van de meeste gezelschappen kregen we een antwoord en zo konden we al een eerste roundup maken. Op vrijdag 27 maart stuurden we een persbericht uit waarin we de financiële en artistieke impact van corona op het amateurtheater duidden.
Maar blijf de komende dagen en weken zeker de cijfers updaten en documenteer goed wat er nu in je gezelschap (niet) gebeurt.
Stuur alle nieuwe cijfers door naar onze directeur Joke Quaghebeur. Zij houdt contact met De Federatie, die mee onze en jullie belangen behartigt bij de overheid en rapporteert over de impact aan de overheid.
14. Zijn er extra steunmaatregelen voor de amateurkunsten?
De coronacrisis raakt de amateurkunsten in het hart. Alle publieksactiviteiten worden afgelast en quasi iedereen is thuis aan het werk. Intussen zijn er al enkele steunmaatregelen bekend.
De Federatie, waar ook OPENDOEK lid van is, zette alle steunmaatregelen hier op een rijtje en zorgt voor een update zodra er nieuwe informatie is.
15. Organiseert OPENDOEK online vormingen, workshops of curussen?
We zijn volop aanhet experimentern met online curussen, workshops en vorming.
Zo waren er al Facebook live sessies. Meer info bij sofie.wanten@opendoek.be
- 18 april: gratis workshop over Theatrale groepsopwarming door Jana Geers
- 26 april: gratis workshop over het juiste stemgebruik door Wen Bellens
- 2 juni: feedback geven o.l.v. dramaturge Ruth Mariën
- 4 juni: dramaturgie o.l.v. dramaturge Ruth Mariën
- 27 mei: Fata Urbana 3: De kracht van Verbeelding voor leerkrachten NT2 o.l.v. vertelster Veerle Ernalsteen
16. Kan ik digitaal theateradvies aanvragen?
Leden van OPENFDOEK kunnen tijdens het coronaceen digitaal theateradvies aanvragen. Dit kan op verchillende manieren en voor verschillende onderdelen van je creatieproces. Bijvoorbeeld:
1) Advies bij het lopende schrijf of creatieproces. Tijdens deze carona-tijd waarbij samenkomen in groep nog steeds niet mogelijk is, ben je misschien al wel bezig met teksten te kiezen, te ontleden of te adapteren naar de scène. Hierbij kan misschien een theateradviseur je wel van dienst zijn. Natuurlijk verloopt dit theateradvies in deze tijden online.
2) Maar even terugkijken naar een productie van dit óf vorig seizoen om vooruit te kijken naar een volgende productie kan leerlijk zijn. Hiervoor bekijken we eerst je digitale captatie. Is deze niet kwaliteitsvol genoeg om degelijke feedback te krijgen dan kan het theateradvies niet doorgaan.
Klik hier voor meer informatie en hoe je het aanvraagt.
17. Waar moet ik aan denken als ik een voorstelling of een andere activiteit annuleer?
1) Verwittig de auteursrechtenvereniging.
Check vraag 4. Wat met auteursrechten bij uitstel of annulering van voorstellingen?
2) Verwittig je publiek
Verwittig de mensen die een ticket gekocht of gereserveerd hebben van de annulering van je voorstelling.
Stuur een e-mail (of contacteer mensen via telefoon) en leg de situatie kort uit. Vermeld ook wat je plannen zijn met de afgezegde voorstellingen: worden ze uitgesteld? Zo ja, tot wanneer? Worden de betaalde tickets terugbetaald of kunnen mensen ze omruilen? …
Heeft je bestuur hierover nog geen beslissing genomen? Zeg dan dat je het zal laten weten zodra er meer nieuws is.
Post een informatief bericht op facebook en de website van het gezelschap, waarin je de situatie kort uitlegt en begrip vraagt van je publiek.
Heb je mensen toch niet kunnen bereiken? Hang dan een bericht aan de deur van de zaal met de boodschap dat de voorstelling geannuleerd is vanwege de richtlijnen van de overheid. Zorg ervoor dat er een e-mailadres of telefoonnummer bij staat, waarop mensen meer informatie kunnen krijgen ivm. terugbetaling of omruiling van hun ticket.
Voorbeeld van bericht:
Het coronavirus maakt een snelle opmars. Om de gezondheid van ons publiek en leden niet te riskeren lassen we alle geplande voorstellingen en repetities af.
We volgen hiervoor de richtlijnen van de overheid, die uitdrukkelijk zegt om evenementen klein of groot niet te laten doorgaan. Dit ligt geheel in lijn met ons beleid en visie in deze tijd van onzekerheid en onmacht. Wij betreuren deze noodzakelijke, maar dappere beslissing en hopen op begrip van ons publiek en leden.
Wij hopen om jullie in de nabije toekomst alsnog goed nieuws te brengen over onze voorstelling. Tot die tijd: toi toi toi en zorg goed voor jezelf en je geliefden.
3) Verwittig je leveranciers
Als je voorstellingen annuleert, vergeet dan ook je leveranciers niet te verwittigen.
4) Verwittig je leden
Breng al je leden op de hoogte van de beslissing van het bestuur.
Vermeld ook hier dat de maatregelen van de overheid er zijn om onze gezondheid niet verder in het gedrang te brengen.
18. Gaan de zomerkampen van JongDOEK door?
Jawel! De Spots op West theaterstage en Tekkel Attak worden coronaproof georganiseerd. Veilig en rekening houdend met de opgelegde maatregelen. Inschrijven voor beide kampen is mogelijk tot 21 juni.
Meer info bij liza.renders@opendoek.be
19. Wat zijn de regels rond de beraadslaging van de Algemene Vergadering?
Tijdens de lockdown-light afgelopen voorjaar was het verboden om publieke activiteiten te organiseren, waaronder dus ook bijeenkomsten van de Algemene Vergadering. Met het Koninklijk Besluit van 9 april 2020 bood de federale regering aan vzw’s de mogelijkheid om de bijeenkomst van de AV hetzij op rechtsgeldige wijze digitaal te laten plaatsvinden, hetzij de bijeenkomst van de AV uit te stellen tot ten laatste 8 september 2020.
Het verbod op publieke activiteiten werd intussen opgeheven. Publieke activiteiten onder begeleiding van een volwassene mogen plaatsvinden met maximaal 50 deelnemers en dit volgens de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen. Dit betekent dat de Algemene Vergadering opnieuw fysiek kan bijeenkomen. De mogelijkheid van een digitale bijeenkomst blijft bestaan en is rechtsgeldig.
Op de website van Scwitch kun je de regelgeving die van toepassing is terugvinden onder https://scwitch.be/nieuws/algemene-vergadering-uitstellen-door-corona/. De huidige wetgeving biedt in ieder geval voldoende mogelijkheden om de Algemene Vergadering rechtsgeldig te laten plaatsvinden.
00. Tot wanneer gelden de corona-maatregelen?
De maatregelen om het coronavirus in te dijken gingen van start op vrijdag 13 maart middernacht. Langzaamaan worden de maatregelen en richtlijnen versoepeld. De overheid heeft hiervoor op 24 april een exitstrategie voorgesteld die wekelijks wordt geëvalueerd en eventueel bijgestuurd. Deze richtlijnen gelden voor ons allemaal!
Over de voortgang van de exitstrategie kan je de officiële bronnen (zie onder) in de gaten houden.
Blijf geïnformeerd via volgende officiële bronnen: