We zijn er voor jou
Heb je een vraag of wil je advies inwinnen? Neem dan contact met ons op via secretariaat@opendoek.be of op het nummer +32 3 222 40 90.
Wat verandert er op 7 maart 2022?
Zowel voor georganiseerde vrijetijdsactiviteiten als publieksevenementen vallen vanaf maandag 7 maart 2022 alle beperkingen weg. Repetities en voorstellingen kunnen weer als vanouds plaatsvinden.
Concreet betekent dit dat:
Heb aandacht voor preventie en luchtkwaliteit
De epidemiologische situatie is de voorbije weken dermate gunstig geëvolueerd dat we er kunnen van uitgaan dat het ergste achter de rug is. Bruusk ingrijpen op de samenleving is niet langer nodig om sterfte te voorkomen of het zorgsysteem overeind te houden.
Toch is het voor zowel deelnemers/ bezoekers als organisatoren aangewezen om aandacht te hebben voor enkele basisregels ter preventie van virale besmettingen:
De verplichting om een CO2-meter te installeren en permanent de luchtkwaliteit te monitoren is op maandag 7 maart 2022 geschrapt, maar voor het comfort van de toeschouwers en deelnemers strekt het tot aanbeveling om voor een goede verluchting van de zaal te zorgen.
Hoe gaat het nu verder?
Bij de aankondiging van de overgang naar fase geel, kondigde het Overlegcomité ook aan dat later deze maand de epidemiologische noodsituatie wordt opgeheven. Dit betekent dat de enkele coronamaatregelen die nu nog gelden – zoals de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer – dan zullen worden geschrapt.
We weten uiteraard niet of het coronavirus opnieuw de kop zal opsteken of welke andere virussen de mens in de toekomst kunnen teisteren. Wel is zeker dat met de lente in het vooruitzicht de acute coronacrisis achter ons ligt en we opnieuw voluit kunnen leven, theater maken en theater kijken.
Coronapagina OPENDOEK
De coronapagina van OPENDOEK wordt bij het opheffen van de epidemiologische noodsituatie offline gehaald.
Wij blijven uiteraard tot jouw beschikking staan in geval van vragen. Je kan ons contacteren via e-mail op secretariaat@opendoek.be of per telefoon op +32 3 222 40 93.
Georganiseerde vrijetijdsactiviteiten
Verenigingsactiviteiten zoals vergaderingen en repetities kunnen voortaan zowel binnen als buiten doorgaan met maximum 200 personen. Het dragen van een mondmasker is daarbij niet langer verplicht.
Enkel indien er bij de activiteit mensen aanwezig zijn die doorgaans geen deel uitmaken van de vereniging of wanneer de activiteit plaatsvindt in een locatie waar wel een mondmaskerplicht geldt, dienen personen vanaf 12 jaar een mondmasker te dragen.
Publieksevenementen binnen
Bij voorstellingen en toonmomenten voor een zittend publiek mag, bovenop de standaard toegelaten 200 toeschouwers, de capaciteit worden verhoogd tot 80% van de totale capaciteit van de zaal indien de luchtkwaliteit in de zaal voldoet aan de limietwaarde van maximum 1500ppm/18m³ CO2. Het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) is verplicht vanaf 51 toeschouwers. Zowel medewerkers als toeschouwers zijn verplicht om een mondmasker te dragen.
In het geval van een dynamisch publiek, mag de capaciteit worden verhoogd tot 70% van de maximale capaciteit van de locatie. Het CST is eveneens verplicht vanaf 51 toeschouwers, maar enkel medewerkers dienen verplicht een mondmasker te dragen.
Voor binnenevenementen vanaf 51 personen is de toelating van de lokale overheid vereist.
Publieksevenementen buiten
Bij voorstellingen die buiten doorgaan voor een zittend publiek is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen. In het geval van een buitenevenement voor een dynamisch publiek, geldt de mondmaskerplicht enkel voor de medewerkers. Het CST is bij buitenevenementen van toepassing vanaf 100 toeschouwers.
Bovenop de 200 toeschouwers die standaard toegelaten zijn, mag de locatie verder worden aangevuld tot 80% van de maximumcapaciteit. Indien het publiek kan worden opgedeeld in compartimenten van maximum 2000 personen en de lokale overheid het anticrowdingplan goedkeurd, kan 100% van de capaciteit van de locatie worden benut.
Voor buitenevenementen vanaf 101 personen, is de toelating van de lokale overheid vereist.
Versoepeling horecaregels
De coronaregels voor horecagelegenheden worden eveneens versoepeld. Het sluitingsuur valt weg en de mondmaskerplicht geldt enkel nog voor de horecamedewerkers.
Het Covid Safe Ticket (CST) is wel nog steeds verplicht.
Corona-hulplijn OPENDOEK
Heb je vragen i.v.m. de actuele coronamaatregelen, aarzel dan niet om onze hulplijn in te schakelen en mail je vraag naar secretariaat@opendoek.be of bel naar +32 3 222 40 93.
De actuele coronaregels voor de sector van het amateurtheater zijn terug te vinden in de Coronagids van OPENDOEK.
Deze maatregelen gaan in op vrijdag 28 januari 2022.
Wat zijn de maatregelen voor repetities en andere georganiseerde activiteiten?
Vanaf 28 januari mogen repetities opnieuw binnen doorgaan met een maximum van 80 personen. Georganiseerde activiteiten mogen buiten doorgaan tot en met 200 personen. Het dragen van een mondmasker is verplicht. De mondmaskerplicht vervalt vermoedelijk zoals voorheen tijdens het repeteren zelf. Bij een repetitie mogen dan de mensen die acteren het mondmasker afzetten maar de andere aanwezigen die op dat moment niet hoeven te acteren moeten wél een mondmasker dragen. Hiervoor wachten we echter nog op concretere informatie.
Wat zijn de maatregelen voor voorstellingen en evenementen?
Voorstellingen en evenementen met een zittend publiek kunnen binnen doorgaan voor maximum 200 personen. Zalen met een grotere capaciteit kunnen tot 70% van hun bezettingsgraad gaan, en in het geval van goede ventilatie (minder dan 900 ppm) zelfs tot 100%. Het dragen van een mondmasker is voor alle toeschouwers en medewerkers verplicht vanaf 6 jaar. Vanaf 50 personen binnen en 100 personen buiten is het verplicht om met het Covid Safe Ticket te werken.
Welke maatregelen gelden tijdens horecagelegenheden?
In de bar- of foyerruimtes dienen de horecamaatregelen gerespecteerd te worden. Binnen is het altijd verplicht om met het Covid Safe Ticket te werken, buiten moet dit pas vanaf 100 personen. Er wordt gewerkt met een verplicht sluitingsuur (24u tot 5u). Er mag niet rechtstaand geconsumeerd worden en aan een tafel mogen maximum 6 personen zitten, tenzij die tot hetzelfde gezin behoren.
Heb je vragen i.v.m. de coronamaatregelen, aarzel dan niet om onze hulplijn in te schakelen en mail je vraag naar secretariaat@opendoek.be of bel naar +32 3 222 40 90 of +32 3 222 40 93.
Op 28 december schorste de Raad van State de sluiting van culturele sector als 'disproportioneel' en 'niet steunend op adequate motieven'. Dit betekent grotendeels een terugkeer naar de maatregelen die van kracht waren sinds het KB van 4 december. Hieronder een overzicht van de huidige maatregelen.
Wat verandert er voor repetities en workshops?
Het bestaande verbod op private bijeenkomsten – waaronder repetities vallen – blijft van kracht. Het is bij de huidige hoge mate besmettingen aangeraden om fysieke repetities zoveel als mogelijk uit te stellen tot na 28 januari 2022. In tussentijd is het wel mogelijk om in de buitenlucht samen te komen of gebruik te maken van de vele online tools om bijvoorbeeld aan stuklezen te doen.
Repetities kunnen binnen wel doorgaan indien dit bij iemand thuis gebeurt. Daarbij is het sterk aangeraden om dit in beperkte kring te doen en mondmaskers te dragen of op voorhand een corona-zelftest af te nemen.
Workshops die worden georganiseerd door professionele vzw’s en vennootschappen, kunnen eveneens blijven doorgaan.
Wat verandert er voor voorstellingen en evenementen?
Voorstellingen en evenementen binnen kunnen doorgaan voor maximum 200 personen voor een zittend publiek. Het dragen van een mondmasker is voor alle toeschouwers en medewerkers verplicht vanaf de leeftijd van 6 jaar.
Tot een maximum van 50 personen voor een binnenevenement en 100 personen voor een buitenevenement kan de organisator er vrij voor kiezen om naast het mondmasker ook met het Covid Safe Ticket (CST) te werken. In dat geval krijgen enkel toeschouwers mét een geldig CST toegang tot de voorstelling of het evenement. Vanaf 51 personen (binnenevenement) en 100 personen (buitenevenement) moet de organisator verplicht met het CST werken.
Vanaf 6 december 2021 zijn evenementen en voorstellingen die binnen doorgaan voor een publiek van meer dan 200 personen verboden.
Evenementen kunnen buiten doorgaan met mondmaskerplicht. Tenten en overdekte ruimtes zijn dan wel verboden. Er geldt een maximumcapaciteit van 1 bezoeker per 4 vierkante meter. Vanaf 100 bezoekers moet een eenrichtingscirculatieplan worden opgesteld en is het Covid Safe Ticket verplicht.
Duur van de maatregelen
De huidige maatregelen gelden tot 28 januari 2022.
Heb je vragen i.v.m. de coronamaatregelen, aarzel dan niet om onze hulplijn in te schakelen en mail je vraag naar secretariaat@opendoek.be of bel naar +32 3 222 40 90 of +32 3 222 40 93.
Alle actuele corona-informatie voor de sector van het amateurtheater is terug te vinden in de Coronagids van OPENDOEK.
Klik hier om de actuele Coronagids van het Vlaams Gewest te raadplegen.
Klik hier om de actuele Coronagids van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te raadplegen
Omwille van de snel oprukkende omikronvariant besloot het Overlegcomité op 22 december 2021 enkele bijkomende maatregelen te nemen om de druk op de ziekenhuizen te beperken. Deze maatregelen gaan in vanaf 26 december. Op basis van de persconferentie geven we jullie een korte update. Indien nodig wordt de website verder aangepast na de uitgave van het Koninklijk Besluit.
Wat verandert er voor voorstellingen en evenementen?
Voorstellingen en evenementen binnen zijn verboden. Theaters, concertzalen en cinema's zijn gesloten.
Evenementen kunnen wel nog steeds buiten doorgaan met mondmaskerplicht. Tenten en overdekte ruimtes zijn dan wel verboden. Er mag maximaal een bezoeker zijn per 4 vierkante meter. Vanaf 100 bezoekers moet een eenrichtingscirculatieplan worden opgesteld en is het Covid Safe Ticket verplicht.
Wat verandert er voor repetities en workshops?
Alle binnenactiviteiten (repetities, workshops, vergaderingen, ...) zijn verboden tot en met 28 januari. In tussentijd is het wel mogelijk om in de buitenlucht samen te komen of gebruik te maken van de vele online tools om bijvoorbeeld aan stuklezen te doen.
Repetities kunnen binnen wel doorgaan indien dit bij iemand thuis gebeurt. Daarbij is het sterk aangeraden om dit in beperkte kring te doen en mondmaskers te dragen of op voorhand een corona-zelftest af te nemen.
Duur van de maatregelen
De huidige maatregelen gelden tot 28 januari. Het Overlegcomité komt begin januari opnieuw samen om de maatregelen te evalueren.
Heb je vragen i.v.m. de coronamaatregelen, aarzel dan niet om onze hulplijn in te schakelen en mail je vraag naar secretariaat@opendoek.be of bel naar +32 3 222 40 90 of +32 3 222 40 93.
Alle actuele corona-informatie voor de sector van het amateurtheater is terug te vinden in de Coronagids van OPENDOEK.
Klik hier om de actuele Coronagids van het Vlaams Gewest te raadplegen.
Klik hier om de actuele Coronagids van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te raadplegen
Het overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land kwam op 3 december 2021 vervroegd bijeen om bijkomende maatregelen te nemen om de stijgende besmettingscijfers in te dammen en de druk op de zorgsector versneld te verminderen. Het Koninklijk Besluit met de aangescherpte maatregelen werd deze ochtend gepubliceerd. Voor de sector van het vrijetijdstheater verandert er weinig. Met onderstaand overzicht ben je weer helemaal up-to-date.
Wat verandert er voor repetities en workshops?
Het bestaande verbod op private bijeenkomsten – waaronder repetities vallen – blijft van kracht. Het is bij de huidige hoge mate besmettingen aangeraden om fysieke repetities zoveel als mogelijk uit te stellen tot na 19 december 2021. In tussentijd is het wel mogelijk om in de buitenlucht samen te komen of gebruik te maken van de vele online tools om bijvoorbeeld aan stuklezen te doen.
Repetities kunnen binnen wel doorgaan indien dit bij iemand thuis gebeurt. Daarbij is het sterk aangeraden om dit in beperkte kring te doen en mondmaskers te dragen of op voorhand een corona-zelftest af te nemen.
Workshops die worden georganiseerd door professionele vzw’s en vennootschappen, kunnen eveneens blijven doorgaan.
Wat verandert er voor voorstellingen en evenementen?
Voorstellingen en evenementen binnen kunnen doorgaan voor maximum 200 personen voor een zittend publiek. Het dragen van een mondmasker is voor alle toeschouwers en medewerkers verplicht vanaf de leeftijd van 6 jaar.
Tot een maximum van 50 personen voor een binnenevenement en 100 personen voor een buitenevenement kan de organisator er vrij voor kiezen om naast het mondmasker ook met het Covid Safe Ticket (CST) te werken. In dat geval krijgen enkel toeschouwers mét een geldig CST toegang tot de voorstelling of het evenement. Vanaf 51 personen (binnenevenement) en 100 personen (buitenevenement) moet de organisator verplicht met het CST werken.
Voor evenementen vanaf 51 personen moet de toelating worden gevraagd aan de lokale overheid.
Vanaf 6 december 2021 zijn evenementen en voorstellingen die binnen doorgaan voor een publiek van meer dan 200 personen verboden.
Duur van de maatregelen
De epidemiologische noodtoestand die op 28 oktober 2021 werd afgekondigd blijft tot 28 januari 2022 van kracht.
De maatregelen die specifiek voor vrijetijdsactiviteiten en evenementen werden bepaald, gelden al zeker tot en met 19 december 2021. In de week van 20 december 2021 zal het overlegcomité van de regeringen in ons land de epidemiologische situatie evalueren en deze maatregelen verlengen of afbouwen.
Heb je vragen i.v.m. de coronamaatregelen, aarzel dan niet om onze hulplijn in te schakelen en mail je vraag naar secretariaat@opendoek.be of bel naar +32 3 222 40 90 of +32 3 222 40 93.
Alle actuele corona-informatie voor de sector van het amateurtheater is terug te vinden in de Coronagids van OPENDOEK.
Vrijdag 3 december 2021 kwam het Overlegcomité opnieuw samen. In de persconferentie werden nieuwe maatregelen aangekondigd die de stijgende druk op de zorgsector moeten beperken. Voor de aanpassing van onze coronagidsen wachten we de officiële wetteksten van het Koninklijk Besluit af. Hieronder geven we een korte samenvatting weer van de maatregelen (zoals afgeleid uit de persconferentie).
Voorstellingen en evenementen
Binnenevementen met maximum 200 toeschouwers kunnen blijven doorgaan. Evenementen met meer dan 200 toeschouwers zijn binnen verboden. De volgende maatregelen moeten steeds gerespecteerd worden:
Evenementen buiten kunnen blijven doorgaan volgens de geldende maatregelen (zie coronagids).
Repetities en workshops
Er werd tijdens de persconferentie niet ingegaan op een verandering van maatregelen betreffende repetities of private bijeenkomsten. De maatregelen van 27 november blijven dus van kracht. Dat betekent dat samenkomen in een repetitielokaal of een zaal van een cultureel centrum niet toegelaten is.
Het is bij de huidige hoge mate van besmettingen aangeraden om fysieke repetities zoveel als mogelijk uit te stellen tot na 19 december 2021. In tussentijd is het wel mogelijk om in de buitenlucht samen te komen of gebruik te maken van de vele online tools om bijvoorbeeld aan stuklezen te doen. Repetities kunnen binnen wel doorgaan indien dit bij iemand thuis gebeurt. Daarbij is het sterk aangeraden om dit in beperkte kring te doen en mondmaskers te dragen of op voorhand een corona-zelftest af te nemen.
Wij blijven de situatie opvolgen en passen de coronagidsen en -schema's zo snel mogelijk aan, wanneer de officiële wetteksten beschikbaar worden.
De epidemiologische situatie in ons land neemt opnieuw dramatische proporties aan. De sterke viruscirculatie noopt tot strengere maatregelen ter bescherming van de volksgezondheid en het overeind houden van de zorgsector. Op zaterdag 27 november 2021 werd een nieuw Koninklijk Besluit gepubliceerd waarin verstrengingen werden bekrachtigd die al minstens tot 19 december 2021 gelden. Wat betekenen deze verstrengingen concreet voor het vrijetijdstheater?
Wat verandert er voor repetities en workshops?
Het is noodzakelijk om de verspreiding van het virus af te remmen. Daarom zijn samenkomsten voor repetities sinds 27 november 2021 verboden, tenzij deze buiten plaatsvinden of bij iemand thuis. Samenkomen in het vertrouwde repetitielokaal of een zaal van een cultureel centrum is niet meer mogelijk.
Het is bij de huidige hoge mate van besmettingen aangeraden om fysieke repetities zoveel als mogelijk uit te stellen tot na 19 december 2021. In tussentijd is het wel mogelijk om in de buitenlucht samen te komen of gebruik te maken van de vele online tools om bijvoorbeeld aan stuklezen te doen.
Repetities kunnen binnen wel doorgaan indien dit bij iemand thuis gebeurt. Daarbij is het sterk aangeraden om dit in beperkte kring te doen en mondmaskers te dragen of op voorhand een corona-zelftest af te nemen.
De wet laat een achterdeurtje open voor vzw’s die workshops organiseren. Deze vzw’s vallen onder het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen waarbij het organiseren van workshops wordt gezien als ‘een dienst aan consumenten’. En deze diensten mogen nog steeds worden geleverd mits het respecteren van de corona-preventiemaatregelen. Feitelijke verenigingen kunnen van deze mogelijkheid geen gebruik maken.
Wat verandert er voor voorstellingen en evenementen?
Voorstellingen en evenementen kunnen tot nader order binnen doorgaan, zij het uitsluitend voor een zittend publiek. Het dragen van een mondmasker is voor alle toeschouwers en medewerkers verplicht.
Tot een maximum van 50 personen voor een binnenevenement en 100 personen voor een buitenevenement kan de organisator er vrij voor kiezen om naast het mondmasker ook met het Covid Safe Ticket (CST) te werken. In dat geval krijgen enkel toeschouwers mét een geldig CST toegang tot de voorstelling of het evenement. Vanaf 51 personen (binnenevenement) en 100 personen (buitenevenement) moet de organisator verplicht met het CST werken.
Voor evenementen vanaf 51 personen moet de toelating worden gevraagd aan de lokale overheid.
Mogelijks een tijdelijk verbod voor evenementen en cultuur
Verschillende politici kondigden de voorbije dagen aan dat sterkere beperkingen van vrijetijdsactiviteiten zich opdringen. Daarbij wordt de mogelijkheid van een verbod op evenementen/ voorstellingen gedurende enkele weken niet langer uitgesloten.
Wij blijven de ontwikkelingen van nabij opvolgen en communiceren hierover zodra er nieuwe informatie voor handen is.
Heb je vragen i.v.m. de coronamaatregelen, aarzel dan niet om onze hulplijn in te schakelen en mail je vraag naar secretariaat@opendoek.be of bel naar +32 3 222 40 90 of +32 3 222 40 93.
Alle actuele corona-informatie voor de sector van het amateurtheater is terug te vinden in de Coronagids van OPENDOEK.
Op 20 november 2021 gingen een aantal verstrengingen van de coronamaatregelen in. Op dit moment zijn de coronaregels zowel in het Vlaams als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ongeveer dezelfde. Een overzicht van de verstrengingen.
Wat verandert er voor repetities en workshops?
Bij activiteiten zonder publiek zoals workshops, repetities en vergaderingen kan het mondmasker worden afgezet indien er maximum 50 personen aanwezig zijn en de activiteit plaatsvind in een geprivatiseerde ruimte. Denk daarbij aan een zaal in een cultureel centrum die kan worden afgesloten voor andere bezoekers of passanten.
Indien er meer dan 50 personen aanwezig zijn bij de activiteit, is het wél verplicht om een mondmasker te dragen behalve indien de aard van een activiteit dit niet toelaat. Concreet komt het erop neer dat bijvoorbeeld bij een repetitie de mensen die acteren het mondmasker mogen afzetten maar de andere aanwezigen die op dat moment niet hoeven te acteren wél een mondmasker moeten dragen.
Wat verandert er voor voorstellingen en evenementen?
Bij activiteiten mét publiek zoals theatervoorstellingen, toonmomenten of andere evenementen is het dragen van een mondmasker voor alle toeschouwers en medewerkers verplicht.
Tot een maximum van 50 personen voor een binnenevenement en 100 personen voor een buitenevenement kan de organisator er vrij voor kiezen om naast het mondmasker ook met het Covid Safe Ticket (CST) te werken. In dat geval krijgen enkel toeschouwers mét een geldig CST toegang tot de voorstelling of het evenement. Vanaf 51 personen (binnenevenement) en 100 personen (buitenevenement) moet de organisator verplicht met het CST werken.
Voor evenementen vanaf 51 personen moet opnieuw de toelating worden gevraagd aan de lokale overheid.
Ruimere toepassing van het Covid Safe Ticket in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
De beperkingen voor activiteiten en evenementen die op 20 november 2021 zijn ingegaan, zijn zowel in het Vlaams Gewest als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dezelfde. Houdt er wel rekening mee dat het CST in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ruimer wordt toegepast.
Verplichtingen rond CERM en CIRM geschrapt
Het Koninklijk Besluit dat de coronamaatregelen die op 20 november 2021 ingingen bekrachtigt, schrapt de verplichting van het CERM- en CIRM-formulier voor respectievelijk de organisator en de zaaluitbater. Toch blijft het een nuttig instrument om de coronaveiligheid van een evenement of zaal te checken.
Alle actuele corona-informatie voor de sector van het amateurtheater is terug te vinden in de Coronagids van OPENDOEK.
Op dinsdag 26 oktober riep de federale regering de epidemische noodsituatie uit en activeerde zo de pandemiewet voor drie maanden. Op 28 oktober 2021 pasten we onze coronagids aan op basis van de officiële informatie die op dat moment voor handen was. Intussen werd het Koninklijk Besluit dat de maatregelen bekrachtigd vrijgegeven en publiceerde de Vlaamse Overheid het bijgewerkte Basisprotocol Cultuur. Hierna vatten we graag de gewijzigde regelgeving samen die sinds 1 november 2021 geldt voor de sector van het amateurtheater in Vlaanderen en Brussel.
Wat verandert er in het Vlaams gewest?
De aangekondigde verstrenging van de mondmaskerplicht beperkt zich tot de publiek toegankelijke ruimtes van openbare en culturele gebouwen. Dit gaat bijvoorbeeld om de inkomhal, gangen en toiletten. In vergaderzalen en repetitielokalen is het dragen van een mondmasker niet verplicht.
Voor binnenevenementen met minder dan 200 personen, gelden er geen beperkingen. Vindt het evenement plaats in een zaal van een cultureel gebouw, dan dient enkel een mondmasker te worden gedragen in de publiek toegankelijke gedeeltes zoals de inkomhal, de gangen en de toiletten. In de zaal waar het evenement plaatsvindt, geldt de mondmaskerplicht niet.
Voor binnenevenementen van meer dan 200 toeschouwers kan de organisator ervoor kiezen om ofwel de beperkende maatregelen toe te passen of gebruik te maken van het Covid Safe Ticket.
Organisatoren van zowel binnen- als buitenevenementen kunnen zelf kiezen om gebruik te maken van het Covid Safe Ticket-systeem (CST). Er geldt geen minimumaantal toeschouwers meer. Wanneer je ervoor kiest om het CST te gebruiken, vervalt de mondmaskerplicht.
Het is intussen duidelijk geworden wat de regels zijn i.v.m. de horecagelegenheden.
Wat is de situatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijven de bestaande coronamaatregelen van kracht.
Alle actuele corona-informatie voor de sector van het amateurtheater is terug te vinden in de Coronagids van OPENDOEK.
Op dinsdag 26 oktober riep de federale regering de epidemische noodsituatie uit en activeerde zo de pandemiewet voor drie maanden. De circulatie van het coronavirus neemt opnieuw toe en enkele voorzorgsmaatregelen zijn vereist om de vierde golf in te dijken. Een overzicht van wat er verandert voor het amateurtheater vanaf 29 oktober 2021.
Wat verandert er in het Vlaams gewest?
Er geldt opnieuw een mondmaskerplicht in de publiek toegankelijke binnenruimtes van culturele centra, theaters, parochiezalen, enz.
Het minimumaantal toeschouwers waarbij organisatoren kunnen kiezen voor het Covid Safe Ticket-systeem (CST) wordt verlaagd naar 200 personen voor binnenevenementen en 400 personen voor buitenevenementen. Wanneer je ervoor kiest om het CST te gebruiken, vervalt de mondmaskerplicht.
Wil je als organisator gebruik maken van het CST maar voldoe je niet aan het minimumaantal toeschouwers? Dan kun je bij je lokale overheid om een uitzondering vragen. Indien de lokale overheid van oordeel is dat er goede argumenten zijn om het CST te gebruiken, zal zij hiervoor de toelating geven.
Organisatoren die naast de theateractiviteiten ook een bar/ foyer uitbaten, dienen voor het horecagedeelte de regelgeving van de horeca te volgen. Dit betekent dat vanaf 29 oktober 2021 iedereen die de bar bemant een mondmasker moet dragen.
Vragen en onduidelijkheden toepassing horecaregels vanaf 1/11/2021
We kregen de voorbije dagen verschillende vragen over de concrete toepassing van de nieuwe regels voor theaterzalen mét een bar/foyer per 1 november 2021. Wat gebeurt er namelijk indien er horeca-activiteiten (gebruik CST verplicht) zijn op een evenement waarop het Covid Safe Ticket niet van toepassing is?
Dit is vooralsnog onduidelijk omdat de wetteksten die de beslissingen van het overlegcomité moeten bekrachtigen er nog niet zijn. Zodra hierover duidelijkheid bestaat, voegen we deze info toe aan de coronagids.
Wat is de situatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijven de bestaande coronamaatregelen van kracht.
Alle actuele corona-informatie voor de sector van het amateurtheater is terug te vinden in de Coronagids van OPENDOEK.
Per 1 oktober 2021 treden er enkele veranderingen op in de coronaregelgeving in België. Op het grondgebied van het Vlaams Gewest worden de coronamaatregelen verder afgebouwd. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijven de huidige coronamaatregelen behouden en wordt het Covid Safe Ticket-systeem verder uitgerold. Een overzicht.
Wat verandert er in het Vlaams gewest?
Begin september vielen in het Vlaams Gewest al de beperkingen op activiteiten zonder publiek (vergaderingen, repetities, workshops, etc.) weg.
Voor activiteiten met publiek (voorstellingen, toonmomenten, evenementen) met minder dan 500 toeschouwers binnen en minder dan 750 toeschouwers buiten vallen de beperkingen weg. Voor binnenevenementen vanaf 500 personen en buitenevenementen vanaf 750 personen kan de organisator ervoor kiezen om de coronamaatregelen te volgen of gebruik te maken van het Covid Safe Ticket-systeem waarbij de beperkingen wegvallen.
De lokale overheid heeft nog steeds de mogelijkheid om strengere regels op te leggen. Check dus zeker bij je lokale overheid de actuele coronaregels.
Wat is de situatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft de vaccinatiegraad laag. Daarom blijven de coronamaatregelen van eind augustus 2021 ook van kracht in oktober. Wel valt het sluitingsuur van horeca en evenementen weg.
Het gebruik van het Covid Safe Ticket-systeem wordt verruimd. Voor evenementen vanaf 50 personen binnen en 200 personen buiten moet vanaf 1 oktober 2021 verplicht gebruik worden gemaakt van het Covid Safe Ticket-systeem.
Klik hier voor meer informatie over het Covid Safe Ticket-systeem.
Alle actuele corona-informatie voor de sector van het amateurtheater is terug te vinden in de Coronagids van OPENDOEK.
Op 1 september 2021 vangt in België fase 4 van het Zomerplan aan. In het Vlaams en Waals Gewest worden de coronamaatregelen verder versoepeld, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijven de maatregelen van fase 3 van toepassing en het Covid Safe Ticket-systeem wordt verruimd.
Wat verandert er in het Vlaams gewest?
In het Vlaams Gewest vallen per 1 september 2021 nagenoeg alle beperkingen voor activiteiten zonder publiek (vergaderingen, repetities, workshops, etc.) weg. Er gelden geen maximumaantallen meer, de mondmaskerplicht valt weg en de afstandsregels zijn niet meer van toepassing.
Wél kan een lokale overheid strengere regels opleggen en kan een publiek toegankelijk gebouw aan bepaalde strengere maatregelen onderworpen zijn. Het blijft dus aangeraden om even te informeren welke coronaregels eventueel van toepassing zijn. Voor bijeenkomsten in private ruimtes gelden geen beperkingen meer en ook bij horecazaken zijn nagenoeg alle beperkingen afgeschaft.
Wat is de situatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?
Omwille van het stijgend aantal coronabesmettingen en de lage vaccinatiegraad voert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de voorgestelde versoepelingen van het Overlegcomité van de regeringen van ons land niet (volledig) door.
De coronamaatregelen van fase 3 van het Zomerplan blijven voor culturele activiteiten op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van toepassing.
Verruiming Covid Safe Ticket-systeem
Vanaf 1 september 2021 wordt het Covid Safe Ticket-systeem uitgebreid. Zowel in het Vlaams Gewest als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan het CST-systeem worden gebruikt bij binnenevenementen vanaf 200 personen en buitenevenementen vanaf 400 personen.
Klik hier voor meer informatie over het Covid Safe Ticket-systeem.
Alle actuele corona-informatie voor de sector van het amateurtheater is terug te vinden in de Coronagids van OPENDOEK.
Op 1 september 2021 gaat de vierde – en tevens laatste - stap in van het Zomerplan van het overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land. Vooralsnog blijven de huidige maatregelen m.b.t. het dragen van een mondmasker, de afstandsregels en de richtlijnen bij activiteiten en voorstellingen van toepassing. Wel verschuift de focus nu naar de luchtkwaliteit en ventilatie van binnenruimtes.
Bij zowel buiten-als binnenevenementen zijn toeschouwers verplicht om een mondmasker te dragen. Voor de buitenevenementen werd recent een versoepeling doorgevoerd. Bij buitenevenementen met een zittend publiek mogen toeschouwers hun mondmasker afzetten zolang ze neerzitten.
We staan er zelden bewust bij stil, maar het is essentieel voor onze gezondheid: een goede luchtkwaliteit. De coronacrisis maakt zelfs duidelijk dat het bewaken van de luchtkwaliteit in binnenruimtes een belangrijke schakel is in het beperken van de virusverspreiding.
In het kader van viruspreventie besliste het overlegcomité op 27 juli 2021 om het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO2-meter) te verplichten in de publiek toegankelijke ruimtes van gebouwen in de ruime evenementensector, lees: ook in de foyers, bars en zalen van de cultuurhuizen.
Deze CO2-meter moet op een voor het publiek duidelijk zichtbare plaats worden geïnstalleerd. De luchtkwaliteitsnorm van maximum 900ppm CO2 moet te allen tijde worden bewaard. Indien het CO2-gehalte in de lucht de norm van 900ppm overschrijdt, moeten luchtkwaliteits- en luchtzuiveringsmaatregelen worden genomen om de luchtkwaliteit terug op peil te krijgen. De zaaluitbater dient te beschikken over een actieplan waarin deze luchtkwaliteits- en luchtzuiveringsmaatregelen staan beschreven.
Alle actuele corona-informatie voor de sector van het amateurtheater is terug te vinden in de Coronagids van OPENDOEK.
-> Klik hier om de Coronagids van OPENDOEK te raadplegen.
Op 1 augustus gaat het zomerplan een nieuwe fase in en worden er voor de cultuur- en vrijetijdssector opnieuw enkele maatregelen versoepeld. Wij lijsten de belangrijkste veranderingen op in deze update.
Wat verandert er op 1 augustus 2021?
Het dragen van een mondmasker en het respecteren van de 1,5m afstand tijdens activiteiten is nog steeds verplicht.
Alle actuele corona-informatie voor de sector van het amateurtheater is terug te vinden in de Coronagids van OPENDOEK.
-> Klik hier om de Coronagids van OPENDOEK te raadplegen.
Nu de vaccinatiecampagne z’n vruchten afwerpt en de epidemiologische situatie fel verbeterd is, kunnen de coronamaatregelen vanaf 27 juni 2021 verder worden afgebouwd. Het ministerieel besluit dat dit mogelijk moet maken, werd op 24 juni 2021 gepubliceerd.
Wat verandert er op 27 juni 2021?
Voor welke evenementen is de toestemming van de lokale overheid vereist?
De versoepelingen per 27 juni 2021 bevatten ook een tegemoetkoming aan de organisatoren van evenementen. Indien je binnen een evenement voor maximum 100 personen organiseert of een evenement buiten voor maximum 200 personen, is de toelating van de lokale overheid niet langer vereist. Ligt het beoogde publieksaantal hoger, dan moet je wél om toelating vragen. Nog even vermelden dat het nog steeds verplicht is om als organisator het CERM in te vullen.
Alle actuele corona-informatie voor de sector van het amateurtheater is terug te vinden in de Coronagids van OPENDOEK.
Het zomerplan dat het Overlegcomité heeft opgesteld, gaat op woensdag 9 juni 2021 een nieuwe fase in. De epidemiologische situatie laat toe om meer mogelijkheden te bieden voor het amateurtheater. De aangekondigde versoepelingen werden intussen ook door de federale regering bekrachtigd in het ministerieel besluit van 4 juni 2021.
Wat verandert er op 9 juni 2021?
Is het dragen van een mondmasker op scène verplicht?
Het is een vraag die velen zich stellen en we scheppen hier graag klaarheid in.
Tijdens activiteiten met publiek (bijvoorbeeld een voorstelling) die binnen plaatsvinden, is het dragen van een mondmasker verplicht - tenzij dit onmogelijk is.
Voor spelers is het onmogelijk om een mondmasker te dragen op scène. In dat geval geldt dus de uitzondering op de regel. Naast de scène echter, dienen zij net als alle anderen die aanwezig zijn in de coulissen of de backstage een mondmasker te dragen.
Alle actuele corona-informatie voor de sector van het amateurtheater is terug te vinden in de Coronagids van OPENDOEK.
Klik hier om de actuele Coronagids van OPENDOEK te raadplegen.
Het Overlegcomité van woensdag 12 mei 2021 heeft een zomerplan voorgesteld waarbij, het culturele-, vrijetijds- en verenigingsleven in vier stappen kan worden hernomen. Voorwaarde is uiteraard dat de epidemiologische situatie gunstig is, er maximaal 500 coronapatiënten op intensieve zorg liggen én de vaccinatiecampagne volgens plan verloopt.
In deze update zoomen we in op de versoepelingen die in het vooruitzicht worden gesteld voor het amateurtheater.
Wat verandert er op 9 juni 2021?
Wat verandert er op 1 juli 2021?
Wat verandert er op 30 juli 2021?
Wat verandert er op 1 september 2021?
Kort voor aanvang van elke fase zal een bijgewerkt basisprotocol en specifieke regelgeving worden gepubliceerd. Van zodra deze informatie beschikbaar is, passen we onze Coronagids aan.
Eveneens op 12 mei 2021 werden de regels voor het jeugdwerk bekendgemaakt die vanaf 25 juni 2021 gelden voor jeugdactiviteiten.
Klik hier om de zomerregels voor het jeugdwerk te raadplegen.
Vanaf 8 mei 2021 start het buitenplan, aangekondigd door het overlegcomité van 23 april 2021.
Dit verandert er:
Voor specifiekere maatregelen verwijzen we naar het Basisprotocol cultuur.
Bekijk hier een handig overzicht van de huidige maatregelen:
Op 26 april eindigt de paaspauze. Vanaf dan mogen mensen terug buiten samen komen in groepen van maximaal 10 personen.
Naast de versoepelingen vanaf 26 april werden op de persconferentie van 14 april ook verdere plannen toegelicht. Deze zijn afhankelijk van de situatie in de ziekenhuizen en de vaccinatiegraad. Ze worden verwacht op 8 mei en in de maand juni. We communiceren in detail over deze fasen en de bijhorende maatregelen eens de besluiten daaromtrent zijn genomen.
Bekijk alle aangekondigde maatregelen op www.info-coronavirus.be
Deze Paaspauze geldt van 27 maart tot en met 25 april.
Buitenbubbel van 10 naar 4 personen
De buitenbubbel is opnieuw beperkt tot 4 personen. Maximum met vier mensen buiten samenkomen, kinderen onder de 12 tellen niet mee.
Jeugd
Kampen en andere activiteiten voor kinderen en jongeren -18 jaar blijven mogelijk. Weliswaar in beperkte groepen van maximaal 10 jongeren, buiten en zonder overnachting.
Activiteiten voor jongeren +18 moeten de algemene maatregelen volgen: max met 4 personen, buiten en zonder overnachting.
Alle andere maatregelen i.k.v. cultuur - zoals Premier De Croo ze op 30 oktober heeft afgekondigd - blijven tot nader orde gehandhaafd.
Check hier alle maatregelen: https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/
LICHTE VERSOEPELINGEN
Samenscholingen in openlucht zijn toegestaan tot 10 personene i.p.v. 4.
Jeugd
Alle andere maatregelen i.k.v. cultuur - zoals Premier De Croo ze op 30 oktober heeft afgekondigd - blijven tot nader orde gehandhaafd. Check de update hieronder!
+12 jarigen mogen opnieuw samen komen voor één activiteit per week. De voorwaarden voor groepen van 12+ (met maximumleeftijd van 18) zijn:
Je kan het nalezen op de website van de Ambrassade.
Voor theaterliefhebbers ouder dan 18 jaar blijven de maatregelen gelden zoals Premier De Croo ze op 30 oktober heeft afgekondigd. Check de update hieronder!
Minister-President Jambon kondigde op 27 oktober aan dat, na Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, nu ook Vlaanderen extra maatregelen treft om de snel stijgende coronacurves onder controle te krijgen. Op 30 oktober verstrengde en verlengde Premier De Croo de maatregelen voor heel België. En dit voor onbeperkte tijd.
In het overzicht onderaan zie je wat de maatregelen voor de verschillende sectoren van onze samenleving inhouden. In de cultuursector is er een volledige sluiting afgekondigd. Alleen de bibliotheken blijven open.
Ook OPENDOEK en JongDOEK volgen de richtlijnen van de overheid. Uit zorg voor onze leden, voor partners en medewerkers hebben wij het besluit genomen om alle publieksactiviteiten alvast voor onbeperkte tijd op te schorten.
THEATERBIB
CURSUSSEN, COACHING EN THEATERADVIES
LANDJUWEELFESTIVAL 2020 AFGELAST
Sinds vorige week zaterdag 24 oktober was er al alertfase 4/kleurcode rood voor alle culturele activiteiten en evenementen in zwang. Gezien de verstrengde maatregelen, die ook hun weerslag hebben op het amateurtheater, hebben we toen al - met spijt in het hart en in overleg met gaststad Sint-Niklaas - beslist om het hele Landjuweelfestival 2020 af te gelasten.
Wel blijft Sint-Niklaas tot het einde van dit theaterseizoen gaststad voor activiteiten van OPENDOEK. Het alternatieve programma, rekening houdend met de op dat moment geldende maatregelen, wordt de komende maanden gecommuniceerd. Lees hier het volledige nieuwsbericht.
TELEWERKEN
Omdat het OPENDOEK-team zoveel mogelijk overgaat op telewerken kunnen we niet garanderen dat we steeds via de vaste telefoonlijn bereikbaar zullen zijn.
Daarom raden we je aan ons zoveel mogelijk via e-mail te contacteren. Je vindt de persoonlijke e-mailadressen op onze site terug. Bellen graag tijdens de kantooruren.
UPDATES
Deze maatregelen blijven voor onbeperkte tijd gelden (tot de overheid de maatregelen versoepeld). Hou onze sociale media en website in de gaten voor updates.
SPEEL OP VEILIG!
OPENDOEK onderschrijft de oproep van de overheid om de coronamaatregelen goed te blijven opvolgen. Gebruik je gezond verstand en beperk alle fysieke contacten tot de hoogstnoodzakelijke.
En hou vol. Zo kunnen we straks weer theater zien én spelen!
De maatregelen van de Federale regering zijn voor onbeperkte tijd. In tussentijd is het steeds mogelijk dat maatregelen verstrengen of wijzigen.
Let op: steden en gemeenten kunnen ervoor kiezen om deze maatregelen strenger toe te passen. Hou dus ook de berichtgeving van je eigen stad of gemeente in de gaten!
Hier vind je het Ministerieel Besluit van 28 oktober 2020
Blijf tevens geïnformeerd via volgende officiële bronnen:
Op 24 oktober ging een nieuw protocol cultuur in voege. Vanaf dan geldt ook voor de cultuursector risico-niveau 4. Theater mag nog, maar met verstrengde regels.
We beseffen dat deze regels voor veel amateurverenigingen niet evident zijn, maar ze zijn nodig om cultuur veilig te laten verlopen. Een samenvatting van de nieuwe maatregelen vind je in onderstaand overzicht. Het basisprotocol cultuur vind je hier. De Coronagids van OPENDOEK wordt zo snel als mogelijk aangepast.
Op 24 oktober besliste de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de coronamaatregelen nog te verscherpen voor hun grondgebied. In het Besluit (Besluit Brussel Corona 26 Oktober) kunnen we lezen dat 'Plaatsen voor privé of openbare activiteiten van culturele, feestelijke, folkloristische of recreatieve aard voor het publiek worden gesloten'. We kregen bevestiging van de administratie van de VGC dat zij dit streng zullen interpreteren en dat er dus vanaf 26 oktober geen (sociaal)-culturele activiteiten meer mogen plaatsvinden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Verder repeteren aan je voorstelling is dus nog steeds toegelaten, mits het nauwgezet opvolgen van de maatregelen.
OPENDOEK adviseert om alle betrokkenen bij een voorstelling (acteurs, medewerkers, regisseur, …) te bevragen alvorens te beslissen om verder te repeteren of niet. Het is belangrijk dat iedereen zich comfortabel voelt.
Vrijdag 16 oktober werden heel wat verstrengde maatregelen aangekondigd die gelden voor 1 maand. We starten volgens de nieuwe COVID-19 barometer in fase 4. Daarmee wil de overheid alle protocollen harmoniseren.
De protocollen uit de cultuursector, worden volgende week nog afgestemd op de landelijke barometer.
Tegen 26 oktober verwachten we hierover nieuws. Tot dan geldt voor de activiteiten in het amateurtheater nog fase geel en alle bijhorende maatregelen.
Check onze Coronagids en het bijhorende basisprotocol. De laatste versie (4 september) vind je hier:
Coronagids OPENDOEK_versie20200904.pdf
OPENDOEK onderschrijft de oproep van de overheid om de coronamaatregelen goed te blijven opvolgen.
Gebruik je gezond verstand en creëer een veilige speelomgeving voor je cast en crew: houd afstand, ventileer de ruimtes voldoende, zorg voor de nodige hygiëne, respecteer het maximaal aantal toegelaten personen, draag een mondmasker indien nodig …
En hou vol. Zo kunnen we theater blijven zien én spelen.
VRAGEN?
Mail naar bianca.de.wolf@opendoek.be
Deze week kwamen er nieuwe nationale coronamaatregelen en extra strenge regels voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze nieuwe maatregelen hebben weinig tot geen gevolgen voor georganiseerde activiteiten in het amateurtheater!
Op dinsdag 6 oktober kondigde premier De Croo enkele strengere coronamaatregelen aan voor heel België. De maatregelen gaan in vanaf vrijdag 9 oktober en zijn minstens een maand van kracht.
Enkele van de aangekondigde maatregelen
Lees hier de verstrengde nationale maatregelen.
Strengere maatregelen in Brussels Hoofdstedelijk Gewest! Op woensdag 7 oktober kondigde Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, een reeks strengere coronamaatregelen aan. De maatregelen gaan in op donderdag 8 oktober en zijn minstens een maand van kracht. Enkele van de aangekondigde maatregelen:
Lees hier de verstrengde maatregelen voor het Brussels Hoofdstedelijk gewest.
Voor wie theater maakt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest:
Voor alle anderen:
Tot op heden is in Vlaanderen code geel van kracht voor theateractiviteiten. Bekijk de vorige update en onze uitgebreide Coronagids OPENDOEK. Veilig terug aan de slag in het amateurtheater. De laatste versie (4 september) vind je hier:
CORONAGIDS OPENDOEK_VERSIE20200904.PDF
Let op, de overheid kan ten allen tijde beslissen deze kleurcode te veranderen. De provinciale, gewestelijke of lokale overheid kan steeds strengere richtlijnen uitvaardigen (zoals bijvoorbeeld het geval is in Brussel).
OPENDOEK onderschrijft de oproep van de overheid om de coronamaatregelen goed te blijven opvolgen.
Gebruik je gezond verstand en creëer een veilige speelomgeving voor je cast en crew: houd afstand, ventileer de ruimtes voldoende, zorg voor de nodige hygiëne, respecteer het maximaal aantal toegelaten personen, draag een mondmasker indien nodig …
En hou vol. Zo kunnen we theater blijven zien én spelen.
De bijgewerkte versie (d.d. 4 september 2020) van de Coronagids OPENDOEK. Veilig terug aan de slag in het amateurtheater vind je hier:
Sinds 24 augustus zijn er een een aantal maatregelen aangepast. We sommen ze hieronder op:
Vanaf 27 augustus gelden in de provincie Antwerpen geen extra maatregelen meer. Wel blijven de Federale maatregelen en regels van kracht.
Voorts blijven volgende maatregelen (sinds 29 juli van kracht) nog steeds gelden:
De bijgewerkte versie (d.d. 26 augustus 2020) van de Coronagids OPENDOEK. Veilig terug aan de slag in het amateurtheater vind je hier:
Sinds 12 augustus zijn er een een aantal maatregelen aangepast. We sommen ze hieronder op:
Voorts blijven volgende maatregelen (sinds 29 juli van kracht) nog steeds gelden:
De bijgewerkte versie (d.d. 12 augustus 2020) van de Coronagids OPENDOEK. Veilig terug aan de slag in het amateurtheater vind je hier:
Om een tweede golf van het coronavirus in goede banen te leiden gelden vanaf vandaag nieuwe maatregelen. Hieronder geven we een overzicht van enkele belangrijke voor het amateurtheater.
De bijgewerkte versie (d.d. 29 juli 2020) van de Coronagids OPENDOEK. Veilig terug aan de slag in het amateurtheater vind je hier:
Na de Nationale Veiligheidsraad van 24 juni, keurde minister Jambon een tweede versie van het Basisprotocol Cultuur goed. Daarin lezen we dat de zogenaamde risicoactiviteiten, waaronder (koor)zang, luid praten en roepen, blaasinstrumenten bespelen en dans en theater met nauw fysiek contact, opnieuw worden toegelaten onder bepaalde veiligheidsvoorwaarden. Ook het charter voor een veilige heropstart voor ouderen staat sinds 20 juni online. Met deze documenten kan het amateurtheater opnieuw veilig aan de slag om er alsnog een (figuurlijk) spetterende zomervakantie van te maken.
De Nationale Veiligheidsraad van 24 juni bevestigde dat culturele activiteiten mét publiek vanaf 1 juli opnieuw mogelijk zijn. De beslissing overtrof de verwachtingen, want de toegelaten aantallen zijn hoger dan eerder aangekondigd. Je dienst evenwel het COVOD Event Risk Model te gebruiken, een digitale tool die de leidraad vormt bij het plannen van je evenement of voorstelling. Vanaf 10 juli is het dragen van eenmondmasker doorhet publiek in theaterzalen verplicht.
De Coronagids van OPENDOEK is aangepast aan al bovenstaande maatregelen. Je vindt er alle maatregelen in terug waaraan je je moet houden als je de activiteiten van je theatergezelschap terug opstart en als je voorstellingen (kleine en grotere) plant. We hielden hierbij rekening met de verschillende disciplines, de cast & crew en meer specifieke activiteiten die in het theater gangbaar zijn zoals kappers en grimeurs. Ook hebbben we een checklist voor de opmaak van een draaiboek toegevoegd.
De bijgewerkte versie (d.d. 16 juli 2020) van de Coronagids OPENDOEK. Veilig terug aan de slag in het amateurtheater vind je hier (opgelet een recentere versie is beschikbaar in de update van 29 juli):
Coronagids OPENDOEK_dd20200716
Een stappenplan (overzicht) waarmee je rekening moet houden bij de heropstart van je theateractiviteiten vind je hier:
Stappenplan Coronagids OPENDOEK_dd20200716.pdf
Een checklist die je kan gebruiken bij de opmaak van een draaiboek vind je hier:
Checklist Draaiboek Coronagids OPENDOEK_dd20200716.pdf
Twee draaiboeken die OPENDOEK maakte voor eigen acttiviteiten - en die je kunnen inspireren - vind je hier:
Risicoanalyse en draaiboek Theaterwandeling Westouter_dd072020.pdf
Risicoanalyse en draaiboek Het Bankje_dd202006.pdf
Volg de aanbevelingen, concreet advies, veiligheidsprincipes en preventieve maatregelen nauwgezet op en stilaan maar zeker veranderen we samen #theaterinuwkot naar #theatermakendoenwesamen!
OPENDOEK houdt ondertussen de vinger aan de pols en bericht jou tijdig over de eventueel bijkomende maatregelen die gelden voor de tweede fase (vanaf 1 juli). Hou hiervoor onze website, nieuwsbrieven én Facebook in de gaten!
We onderscheiden 4 verschillende fasen in de opstart voor activiteiten in het amateurtheater.
LET WEL: bij al deze activiteiten moeten de algemene én sectorspecifieke corona-maatregelen gerespecteerd worden. De organisator is hiervoor verantwoordelijk, samen met de deelnemers.
Vanaf 10 juni zijn mogelijk:
Vanaf 1 juli zijn mogelijk:
Vanaf 1 augustus zijn mogelijk:
Vanaf 1 september zijn mogelijk:
Ongeacht de afbouwfase waarin we ons bevinden en ongeacht welke activiteiten reeds kunnen opstarten blijven bepaalde regels van kracht:
Ook OPENDOEK en JongDOEK volgen de richtlijnen van de overheid. Uit zorg voor onze leden, voor partners en medewerkers werken we volgens onderstaande maatregelen.
THEATERBIB
De Theaterbib in de Zirkstraat is sinds 25 mei terug open voor het publiek. Weliswaar hanteren we hierbij de corona-maatregelen. Check hier vooraleer je langs komt!
Teksten en boeken kunnen ook nog steeds digitaal ontleend worden.
Tot tegenbericht zijn dit onze openingsuren: ma-di-wo-do 9:00-17:00u. Gesloten op vrijdag, weekend & feestdagen. Let op: op maandagavond is de Theaterbib dus nog niet open!
Je kan je ontleende teksten en boeken vanaf 25 mei dus terug binnen brengen of opsturen met de post. Contacteer ons via e-mail of telefonisch als je uitgeleende boeken wil verlengen.
Voor vragen: mail naar theaterbib@opendoek.be of bel 03 222 40 95.
CURSUSSEN, COACHING EN THEATERADVIES
Alle 'gewone' groepsbijeenkomsten, vormingen of bezoeken ter plaatse kunen terug met inachtname van de maatregelen.
Vanaf september gaat de nieuwe cursusbrochure 'live' volgens de geldende corona-maatregelen.
DIGITAAL THEATERADVIES VOOR LEDEN OPENDOEK
Had jij graag een theateradviseur gepland, maar is dat niet mogelijk doordat we in ‘ons kot’ moeten blijven? Geen nood, we hebben een oplossing! We bieden onze leden tijdens het coronaceen digitaal theateradvies aan.
Dit kan advies zijn bij het lopende schrijf of creatieproces. Maar even terugkijken naar een productie van dit óf vorig seizoen om vooruit te kijken naar een volgende productie kan leerrijk zijn. Hiervoor bekijken we eerst je digitale captatie. Is deze niet kwaliteitsvol genoeg om degelijke feedback te krijgen dan kan het theateradvies niet doorgaan.
Klik hier voor meer informatie en hoe je het aanvraagt.
ONLINE VORMING
We zijn volop aanhet experimentern met online curussen, workshops en vorming.
Zo waren er al Facebook live sessies. Je kan ze opnieuw bekijken en volgen:
AFGELASTING VAN SPOTS OP WEST, TOEKOER FESTIVAL EN MERDE!
Na de Nationale Veiligheidsraad van 24 april beslisten we om onze zomerfestivals Spots op West en Toekoer te annuleren. Maar niet getreurd, deze edities gaan niet verloren maar worden verplaatst naar volgend jaar: het locatietheaterfestival Spots op West vindt plaats van donderdag 8 tot zondag 11 juli 2021 in Westouter en het familiefestival Toekoer in Hasselt wordt verplaatst naar zondag 30 augustus 2021. Klik hier voor het volledige persbericht.
Merde!, het nieuwe jongerenfestival midden september is ondertussen ook geannuleerd. OPENDOEK en de partners in Aarschot, Cultuurcentrum Het Gasthuis en Theater Aleydis, kozen 10 tot 12 september 2021 als nieuwe festivaldatum. Klik hier voor het volledige persbericht.
Alle festivals krijgen volgend jaar een extra cachet want dan viert OPENDOEK haar twintigste verjaardag!
ZOMERKAMPEN JONGDOEK
De jongerenstage van 6 tot 12 juli 2020 in Westouter en Tekkel Attak, het theaterkamp voor jongeren, van 20 tot 24 juli gaan door!
Natuurlijk worden ze volledig volgens de opgelegde maatregelen coronaproef georganiseerd.
Meer informatie krijg je bij Liza, de coördinator van JongDOEK, onze jongerenwerking (liza.renders@opendoek.be).
SELECTIES LANDJUWEELFESTIVAL
Door de annulering van voorstellingen van de gezelschappen kunnen de geplande selecties voor het Landjuweelfestival niet plaatsvinden.
De tot nu toe geselecteerde gezelschappen voor de Longlist krijgen op 8 juni het nieuws of ze al dan niet doorstoten naar de shortlist en dus spelen op het Landjuweelfestival 2020 in Sint-Niklaas. Klik hier voor een compilatiefilm van de Longlist.
Tot nader orde zal het Landjuweelfestival doorgaan!
De maatregelen gingen van start op vrijdag 13 maart middernacht.
Langzaamaan worden de maatregelen en richtlijnen versoepeld. De overheid heeft hiervoor op 24 april een exitstrategie voorgesteld die wekelijks wordt geëvalueerd en eventueel bijgestuurd. Deze richtlijnen gelden voor ons allemaal.
Over de voortgang van de exitstrategie kan je de officiële bronnen (zie onder) in de gaten houden. Wij berichten op deze plaats enkel over die maatregelen die belangrijk zijn voor de activiteiten van je theatergezelschap en die van OPENDOEK en JongDOEK.
Blijf geïnformeerd via de volgende officiële bronnen:
OPENDOEK beseft ten volle dat het voor het amateurtheater ongelukkige tijden zijn. Veel gezelschappen hebben deze periode voorstellingen gepland. Voorstellingen waar met man en macht en veel enthousiasme aan gewerkt is en waar zowel de theatermakers als het publiek al maanden naar uitkeken.
Echter, deze uitzonderlijke tijden vergen ook uitzonderlijke maatregelen willen we onszelf en onze geliefden beschermen tegen ziekte. Intussen hopen en wensen wij dat iedereen als goeie buren en vrienden voor elkaar zorgt.
Mocht je hulp, steun, advies of gewoon een luisterend oor nodig hebben, laat het weten.
OPENDOEK is er voor jou!
Heb je een vraag of wil je advies inwinnen? Neem dan contact met ons op via secretariaat@opendoek.be of op het nummer +32 3 222 40 90.